Wat maakt iemand de perfecte Mol?

De jaarlijkse gekte rond Wie is de Mol? barst zaterdagavond weer los. Ex-deelnemers geven antwoord op de vraag: wat maakt iemand tot de perfecte Mol?

De nieuwe presentator Rik van de Westelaken Beeld Avrotros
De nieuwe presentator Rik van de WestelakenBeeld Avrotros

De ideale Mol, is volgens Kim Pieters 'iemand die zonder al te veel stress de boel bij elkaar weet te liegen'. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet de actrice, die in 2010 zelf de Mol was. Ze werd uiteindelijk ontmaskerd door Frits Sissing.

"Dicht bij mezelf blijven, dat werkte voor mij het beste. Ik wist dat ik een heel fanatieke kandidaat zou zijn geweest, dus zo heb ik het spel ook gespeeld."

Grofweg zijn de saboteurs in drie categorieën te verdelen: je hebt onopvallende Mollen, die zich bewust afzijdig houden van de groep, je hebt het fanatieke soort dat zich eerder als geldwolf dan als saboteur gedraagt en er zijn 'onhandige' Mollen, die net doen alsof ze geen idee hebben hoe het spel moet worden gespeeld.

Jezelf zijn
De laatste jaren lijken de fraudeurs zich in alle categorieën te bevinden, zoals Klaas van Kruistum twee jaar geleden. "Volgens mij moet je toch zoveel mogelijk jezelf zijn, dan hoef je het minst te faken. Ik vind het prettig om het iedereen naar de zin te maken in een groep, dus dat deed ik. En dan is het leuk als je ook nog wat geld uit de pot weet te houden. Dat was min of meer mijn strategie."

Net als veel ex-deelnemers en 'Molloten' vindt Van Kruistum Milouska Meulens een van de meest gedenkwaardige bedriegers. Iedereen was in 2006 met stomheid geslagen toen zij als Mol uit de bus kwam. "Ze deed zich echt anders voor dan ze was: als een ellendige, ietwat dommige vrouw."

Follow the money
Het is lastig om vast te houden aan je oorspronkelijke strategie, zegt Van Kruistum. "Je moet vaak improviseren. En iedereen speelt het op het scherp van de snede. De Mol heeft geen adempauze."

Vivienne van den Assem ging in 2009 met de geldpot naar huis nadat ze Jon van Eerd als Mol had aangewezen. "Follow the money, ofwel: wie brengt hoeveel geld in het laatje? Maar het is toch voornamelijk intuïtie, elke Mol heeft zijn eigen tactiek."

Flapuit
"Dennis Weening vond ik bijvoorbeeld heel verrassend, omdat hij zo'n flapuit was. Zo joviaal en gezellig dat je niet bedacht dat hij dubbelspel speelde." Over één ding moet iedere Mol beschikken: lef. Mollen zijn altijd bang door de mand te vallen. Een goede Mol weet dat perfect te verbergen.

Lees ook het interview met presentator Rik van de Westelaken: 'WIDM is oprecht mijn lievelingsprogramma'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden