Plus

Wat is er zo goed aan de clip van This is America?

Het is al een week het gesprek van de dag binnen de (Amerikaanse) popcultuur: de video bij het nummer This is America van rapper Childish Gambino. Wat is er zo goed aan de clip?

David van Unen
De pose die hij aanneemt doet denken aan het racistische Jim Crow-personage uit het Amerika van de negentiende eeuw. Beeld Youtube
De pose die hij aanneemt doet denken aan het racistische Jim Crow-personage uit het Amerika van de negentiende eeuw.Beeld Youtube

In een verlaten ogende loods staat een stoel met daarop een akoestische gitaar. Een kale man loopt er naartoe, neemt de gitaar ter hand en zet de nieuwe single in van Childish Gambino, in het echte leven Donald Glover (zie kader). Behalve de gitaar horen we een soulvol achtergrondkoortje terwijl Glover (34) met ontbloot bovenlijf op de gitarist afdanst. De clip is precies 52 seconden bezig wanneer hij de man van dichtbij door zijn achterhoofd schiet. De pose die hij daarbij aanneemt doet denken aan het racistische Jim Crow-personage uit het Amerika van de negentiende eeuw.

Wát gebeurt hier? De vier minuten die volgen zijn een explosie van chaos, geweld én rap, dans, gospel en vrolijke gezichten. This is America, een opeenstapeling aan symboliek en van spiegels die Glover zijn land voorschotelt. De video is inmiddels meer dan 74,5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Veelheid aan boodschappen
Regisseur Giancarlo Sanchez maakte clips voor Nederlandse rappers als Ronnie Flex, Adje en Hef en The Opposites, en heeft met bewondering gekeken naar wat zijn Japans-Amerikaanse collega Hiro Murai voor Childish Gambino heeft gemaakt. "Hij maakt een heel hard contrast met de belofte van het mooie liedje, dat je in de eerste minuut denkt te horen en zien. Daarnaast wordt er constant gespeeld met dingen op de voor- en de achtergrond. Daarmee vertelt hij volgens mij dat we snel afgeleid zijn."

Terwijl Gambino zingt en rapt is hij omringd door een groep schoolkinderen die vrolijk met hem meedansen. Zelf maait hij iets later in de video met een automatisch wapen een compleet kerkkoor neer. Het lijkt een verwijzing naar de bloedige schietpartij in een kerk in Charleston, South Carolina in 2015. Terwijl het koor kort voor hun dood tegen de kerkelijke gedachte in nog 'get your money, black man' zong.

Kranten en serieuze nieuwsmedia in binnen- en buitenland duikelen al een week lang over elkaar heen met pogingen de veelheid aan boodschappen van Glover en Murai te ontcijferen. Dat pleit voor de video, vindt muziekjournalist Job de Wit. Als organisator van Full Screen, een driemaandelijks evenement in De Balie in het teken van videoclips, ziet hij veel video's. "Wat This is America zo bijzonder maakt is dat het veel ruimte laat voor interpretatie. Het is niet één op één duidelijk wat bedoeld wordt. Daardoor kunnen mensen er van alles van denken."

Wakker schudden
Glover heeft sowieso het momentum te pakken. Regisseur Sanchez denkt dat hij nu het grote publiek wakker kan schudden. "Kanye West was lang iemand die dit soort dingen deed. En net als niemand hem en z'n uitspraken meer kan volgen, komt dit. Ik wil nog niet zeggen dat Childish Gambino zijn plek inneemt, maar hij is wel echt een nieuwe stem geworden."

De videoclips die de afgelopen jaren de aandacht trokken, komen van vergelijkbare artiesten, zegt De Wit. Hij noemt Beyoncé als voorbeeld. Toen zij in 2016 het album Lemonade uitbracht zat daar een video van ruim 65 minuten bij, waarin alle nummers op de plaat te zien zijn en de zangeres als onafhankelijke vrouw voor de dag komt. Maar ook de clips van echtgenoot Jay-Z en rapper Kendrick Lamar zijn de moeite waard. "Het zijn vaak artiesten met een mening, visie en hele esthetische kijk op zaken."

Er is veel moois te zien. Internet biedt creatievelingen veel ruimte, maar daarmee is er ook gelegenheid voor 'gepruts', zoals De Wit het noemt. "Het gros is saai. Het gaat om dat percentage dat wél heel bijzonder is."

Het is tegenwoordig lucratief om tien clips te maken in plaats van één, zegt Sanchez: "Maar het aanbod was vroeger kwalitatief veel breder. Madonna, Michael Jackson, Nine Inch Nails. Ze hebben allemaal gruwelijke clips gemaakt. Het zou vet zijn als dat weer mag. Door YouTube kan iedereen clips maken en dat is leuk, maar virals zoals This is America bewijzen dat uitgesproken werk ook commerciële waarde kan hebben." De Wit: "Ik hoop dat artiesten in Nederland daar inspiratie uit putten."

Lees ook: We moeten het hebben over Donald Glover

Multitalent

Donald Glover (34) is acteur, regisseur, schrijver, rapper en komiek. Zijn album Awaken My Love werd in 2016 voor vijf Grammy's genomineerd. Zijn plaat met This is America is de laatste van zijn alter ego Childish Gambino. Als acteur werd hij bekend door de series 30 Rock en Community. Dit jaar is hij als Lando Calrissian te zien in de nieuwe Star Wars-film en als Simba in de rema-ke van The Lion King. De door hem geschreven en geregisseerde tv-serie Atlanta kreeg vorig jaar twee Golden Globes en twee Emmy's.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden