Wat is er (nu weer) aan de hand met Kanye West?

Het zal allemaal stomtoevallig zijn: in een luttele tien minuten nadat hij de Amerikaanse president Donald Trump tot zijn 'brother' verklaarde, verdampten tien miljoen van de bijna 28 miljoen accounts die Kanye West op Twitter volgen.

West en Donald Trump ontmoetten elkaar al eens in Trump Tower in New York, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezing.Beeld epa

Een woordvoerder van het platform haastte zich te zeggen dat dat een fout van Twitter was geweest. De rapper heeft z'n volgers inmiddels allemaal terug, maar zijn 'ge-rant' van de voorbije nacht heeft de verhoudingen in de Verenigde Staten behoorlijk op scherp gezet.

Onder elk van zijn posts verdringen links en rechts elkaar nu om afschuw of bewondering uit te spreken.

Ongeremd
Een gelijkenis tussen West en de vijfenveertigste president van de VS is dat ze Twitter gebruiken om ongefilterd en ongeremd iedere gedachte of maar het begin daarvan de wereld in te spuwen.

West (inmiddels 40) had zijn stem al een poos niet meer laten horen op internet. Nu er nieuwe muziek op komst is - hij kondigde vorige week twee albums aan - heeft hij de weg naar Twitter opnieuw gevonden. Met een toon als nooit tevoren. Verspreid over woensdag en donderdag gooide hij in 24 uur 80 tweets de wereld in.

Pingpong
Je zou de artiest te kort doen door voorbij te gaan aan de opbeurende en positieve berichten die daar tussen zitten. Het devies om vanuit liefde in plaats van angst te bewegen bijvoorbeeld.

De foto's van zijn zoon Saint, het feit dat hij een aardig potje kan pingpongen of dat hij huizen wil bouwen in zijn geboorteplaats Chicago.

Maar pijnlijk voor een groot deel van zijn aanhang waren de tweets met lovende woorden voor president Trump en types als de conservatieve schrijfster en commentator Candace Owens, die niet schuwt de zwarte gemeenschap in Amerika van een constante slachtofferrol te beschuldigen.

Black Lives Matter
'De Black Lives Matter-beweging bestaat uit een stel aanstellers die beweert onderdrukt te worden om aandacht te krijgen,' zei Owens. 'I love the way Candace Owens thinks', zei West.

Tel daarbij op dat hij Donald Trump een van z'n 'favorite people' noemt, jubelend een door de president gesigneerde pet op Twitter deelde en diens voorganger Barack Obama verwijt dat er tijdens diens presidentschap niets veranderd is aan de problematiek in Chicago.

Een retweet en 'thank you Kanye, very cool!' van president Trump trokken hem in een ruk richting republikeinse en 'alt-right'-hoek. En dat komt hard aan bij velen. Dat hij onder druk van zijn echtgenote Kim Kardashian West zijn woorden later ietwat nuanceerde, hielp maar amper.

Black Panther
West was degene die tijdens een live-uitzending zei dat toenmalig president Bush niets om zwarte mensen gaf. In woord- en beeld liet hij jarenlang kanten van zwarte muziek- en cultuur zien.

The Washington Post herinnerde er deze week nog maar eens aan dat vader West in de jaren zestig actief lid was van de Black Panther-beweging, terwijl zijn moeder doceerde op een van oudsher zwarte school.

Niet het meest gangbare voortraject voor iemand die in 2018 openlijk zijn bewondering uitspreekt voor het in de Verenigde Staten vaak nog spierwitte conservatisme. West doet het onder het mom van 'only free thinkers' wel. Op ondubbelzinnige wijze.

(tekst loopt door onder de video)

'Ik geloof in vrij denken, maar niet als dat ten kosten van onderdrukten gaat,' zei de activistisch ingestelde zangeres en actrice Janelle Monáe in een interview. "Als jouw vrije denken wordt gebruikt als brandstof om minderheden te blijven onderdrukken, vind ik dat bullshit en niet ok."

Klare taal. Heulen met Trump en co ziet men als heulen met de vijand.

Mentale gezondheid
Het is algemeen bekend dat de rapper in het verleden met zijn psyche worstelde. Het zou nogal gratuit zijn om zijn soms manische berichtenstorm van de afgelopen dagen daaraan te linken.

'Mentale gezondheid is geen grap en media moet stoppen dat zo informeel te gebruiken,' tweette Kardashian woensdag terecht. Wie weet hoort het allemaal binnen het grotere plaatje in aanloop naar een nieuw Kanye West-album. Misschien is de Kanye West van 2018 wel gewoon echt overtuigd conservatief geworden. Zijn oude jas van provocateur zit hem in ieder geval nog als gegoten.

Kanye for president
Kanye West kondigde tijdens een optreden al eens aan in 2020 een gooi te willen doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. De tijd zal moeten uitwijzen of hij en Trump elkaar dan als tegenstander treffen. En of dat namens een verschillende of dezelfde partij is.

Collega Chance the Rapper (25), ook uit Chicago, vatte de vernieuwde verhoudingen woensdag op Twitter treffend samen. 'Zwarte mensen hoéven geen Democraten te zijn.' Zoveel is duidelijk in 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden