Plus

Wat is een presentator waard? Meer dan de balkenendenorm?

Matthijs van Nieuwkerk moet volgend jaar in salaris terug naar de balkenendenorm van 194.000 euro. Hij verdient dan evenveel als presentatoren die minder vaak op de buis zijn. Dat deugt niet, klinkt her en der stellig.

Gudo Tienhooven
Van Nieuwkerk verdient nu meer dan de balkenendenorm Beeld ANP
Van Nieuwkerk verdient nu meer dan de balkenendenormBeeld ANP

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVara pleitte donderdag voor het behoud van Matthijs van Nieuwkerks huidige uitzonderingspositie. De presentator, die vorig jaar 363.000 euro verdiende, moet eind volgend jaar - wanneer zijn contract afloopt - terug naar de balkenendenorm van 194.000 euro. Dat ­verlies van bijna twee ton drijft de DWDD-­coryfee volgens Hox in de handen van de commerciële omroepen, waar hij 'twee à drie keer zo veel kan verdienen'.

Zowel de NPO als mediaminister Arie Slob zwicht echter niet voor Hox' pleidooi. Het resultaat is dat Van Nieuwkerk - mocht hij bij de publieke omroep blijven - na de zomer van 2020 vermoedelijk minder verdient dan bijvoorbeeld Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, die vorig jaar goed was voor een vergoeding van ruim drie ton. Hij is een half jaar lang dagelijks op televisie, zij enkele maanden wekelijks. Het is niet bekend wanneer Hertsenbergs contract afloopt, waarna ook zij (tevens verantwoordelijk voor de eindredactie van Radar op tv en radio) terug moet naar de gestelde norm.

Calvinistisch
Omroep Maxbaas Jan Slagter vindt het pleidooi van BNNVara 'merkwaardig'. "Ik snap ook dat de politiek steigert. Geen uitzonderingen meer, dat hebben we toch met z'n allen afgesproken? En laten we nu niet doen alsof 194.000 euro het minimumloon is. Het is een topsalaris. Maar als je zijn waarde en zichtbaarheid afzet tegen sommige andere presentatoren die óók die norm verdienen? Ja, dat is volledig scheef."

Slagter wijst naast Van Nieuwkerk op twee ­bekende gezichten uit zijn eigen stal: Sybrand Niessen en Martine van Os. Samen presenteren ze het dagelijkse Tijd voor Max, maar afzonderlijk zijn ook te zien in programma's als Droomhuis gezocht en We Zijn er Bijna.

Er zijn meer voorbeelden van presentatoren die ongeveer de balkenendenorm verdienen, maar niemand wil hardop zeggen wie dat zijn. Tijdens achtergrondgesprekken vallen namen als Frits Sissing en Bert van Leeuwen.

"Ik vind het heel gek dat iemand die een spelletjesprogramma op de late avond presenteert, hetzelfde krijgt als Matthijs, die bijna dagelijks de maatschappelijke en culturele agenda ­bepaalt," vindt columnist Özcan Akyol, die ­regelmatig te gast is in DWDD. "Je moet kijken naar wat ze genereren aan advertentie-inkomsten. Ik snap dat het deels publiek geld betreft, maar je hoort niemand over Ajax, dat misschien wel de finale van de Champions League bereikt omdat het betaalde voor goede spelers. Is dit onze calvinistische volksaard?"

Ook EO-directeur Arjan Lock vindt de verhoudingen 'wel wat scheef'. "Het is niet dat sommige presentatoren die minder werk verrichten, in salaris naar beneden moeten," zegt Lock. "De belangrijkste prikkel om bij de publieke omroep te willen werken, moet de motivatie zijn om iets voor de samenleving te betekenen. Dat neemt niet weg dat uitzonderlijk talent ook uitzonderlijk moet kunnen worden beloond." En Dominique Weesie van PowNed: "Kijk, we hebben niet voor niets het gezegde in Nederland 'uitzonderingen die de regel bevestigen'. In dit geval vind ik dat je voor een aantal mensen een uitzondering moet maken. Anders zijn ze weg."

Minister Slob noemt - via zijn woordvoerder - het argument dat Van Nieuwkerk vaker op tv is, 'echt onzin'. "De norm gaat immers altijd uit van een fulltime aanstelling."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden