Plus

Wat is Biddinghuizen voor dorp? 'Hier is nooit wat te doen'

Heel Nederland kent Biddinghuizen van Lowlands. Maar wat is het voor dorp? "Wij merken hier eigenlijk niet zoveel van het festival."

Voor de gelegenheid is het plaatsnaambord overgeplakt. Beeld Peter van Brummelen

Het is zo'n dorp waar je goed moet opletten anders ben je er alweer doorheen. Op het plaatsnaambord bij het binnenrijden van de bebouwde kom is 'Biddinghuizen' vervangen door 'Lowlands 2018'.

Maar verder merk je er weinig van het festival. Dat zegt ook Marcel Meijnen, die op zaterdagochtend, als een paar kilometer verderop de tweede Lowlandsdag losbarst, zijn hond uitlaat.

"Als de wind deze kant op staat, hoor je de muziek. En 's avonds zie je die laserlichten. Dat is het wel."

Zelf is Meijnen nooit op Lowlands geweest. Hij heeft er geen enkele behoefte aan ook. "Ik houd niet van mensenmenigten."

Er wonen rond de 6000 mensen in Biddinghuizen, dat onderdeel is van de gemeente Dronten en dat pas sinds 1963 bestaat. Radiodiskjockey Sander Lantinga, van Coen & Sander, bracht er zijn jeugd door.

De meeste inwoners werken in Almere of Amsterdam. Meijnen woonde eerder ook in de hoofdstad, in Zuidoost. De verhuizing naar de polder is hem goed bevallen. "Het is hier rustig, gemoedelijk. Mensen groeten elkaar op straat. Als ik in Zuidoost iemand gedag zei, creëerde dat bijna een spanningsveld."

Het is zo'n dorp waar je goed moet opletten anders ben je er alweer doorheen. Beeld Peter van Brummelen

Midden in het dorp is behalve een kerk een klein winkelcentrum. Er zijn onder meer een Kruidvat, een Chinees-Indisch restaurant (Jade City), een fietsenmaker en een bakker. En er zijn twee supermarkten. Daar zien ze tijdens Lowlands nog wel eens festivalgangers, zegt de mevrouw van de servicebalie van de Albert Heijn, maar dan vooral op de donderdag en vrijdag, als het festival begint. In het weekend verlaten maar weinig bezoekers het terrein.

De veronderstelling dat die festivalgangers op donderdag en vrijdag bij de Appie heel veel bier inslaan, is onjuist. "Nee, ze kopen vooral groente, valt ons op, rauwkost en zo."

Het is ook op zaterdag heel stil in het dorp. Raar idee dat maar iets verderop 60.000 mensen uit hun bol gaan. Maar in Biddinghuizen zijn ze er wel aan gewend. Het Lowlandsterrein wordt in de rest van het jaar ook gebruikt voor andere festivals.

Dat zijn festivals waar de gemiddelde randstedeling geen idee van heeft, maar ook het Mega Trucks Festival en Opwekking trekken veel volk. Opwekking, een protestant-christelijk evenement, trok dit jaar zelfs 75.000 bezoekers, meer dan Lowlands dus.

Is er in het Lowlandsweekend nog iets te doen in Biddinghuizen zelf. "Neuh," zegt Marcel Meijnen. "Maar er is hier eigenlijk nooit wat te doen. Ja, een keer per jaar hebben we braderie. Dan is er een heel kleine kermis en speelt er ook wel een bandje."

Popverslaggevers Peter van Brummelen en Stefan Raatgever verslaan deze editie van Lowlands. Lees hier alles over het festival.

Lees ook: Eerste dag Lowlands is vooral relaxt maar knalt nog niet

Als er weer een braderie of dorpsevenement is, staat dat keurig van te voren aangegeven op het bord van de Algemene Vereniging voor Dorpsbelangen Beeld Peter van Brummelen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.