PlusCabaretrecensie

Wat fijn dat er types als Janneke de Bijl rondlopen

Met zelfspot en engagement belicht Janneke de Bijl de kleinste ontmoetingen.

Mike Peek
Janneke Bijl na de winst van Cameretten in 2017. Beeld ANP Handouts
Janneke Bijl na de winst van Cameretten in 2017.Beeld ANP Handouts

In een wereld vol positief ingestelde conformisten is het fijn dat er nog types als Janneke de Bijl rondlopen. Ze is naar eigen zeggen niet zo gezellig. Breng je kind een middagje bij de cabaretière onder en je krijgt hem of haar gegarandeerd zonder kleerscheuren terug – maar waarschijnlijk ook zonder sterke verhalen.

Ja, je zou De Bijl een tikkeltje saai kunnen noemen. Haar observatievermogen is dat echter allesbehalve. Met zelfspot en engagement belicht ze de kleinste ontmoetingen en gedachten. Mag je zalen overslaan in een museum? Als je kapster vriendschap wil sluiten, wanneer stop je dan met betalen?

Eeuwig ongemakkelijk

Het lijken onbeduidende zaken, maar samen scheppen ze het beeld van een eeuwig ongemakkelijk mens. En soms culmineren de anekdotes plots in iets intiems. Romantiek vinden De Bijl en haar vriend niet op het geijkte terrasje in Parijs, maar in het ziekenhuis na een goede uitslag. Dankbaar voor het leven en elkaar.

In 2017 won De Bijl zowel de jury- als de publieksprijs op cabaretfestival Cameretten. Toen zag je de regie-aanwijzingen nog letterlijk in haar spel terug. Inmiddels beweegt ze vrij en zelfverzekerd over het podium. Het tempo ligt echter ook flink hoger en dat is geen onverdeeld succes. De grappen volgen elkaar bij vlagen zo snel op dat de voorstelling een moppentrommel dreigt te worden. Als ze even bezint, krijgen haar woorden direct meer betekenis.

Smeulende emotie

Dat merk je ook tijdens de liedjes. De Bijl heeft geen geweldige stem, maar kan daar veel smeulende emotie in kwijt. Vooral het nummer waarin ze vriendinnen toespreekt die wél zijn gezwicht voor kinderen en kerstboom is erg sterk. Daar zouden zij toch nooit aan beginnen, die burgerlijke onzin?

Dat lied legt een weemoedige sluier over de hele avond. Hartstikke mooi natuurlijk, je eigen pad volgen, maar je raakt dat van anderen er wel een beetje door kwijt.

Zonder Zin Kan Het Ook

Door Janneke de Bijl
Gezien De Kleine Komedie, 28/10
Te zien Griffioen Amstelveen, 17/12, De Meervaart, 1/2, Schouwburg Amstelveen, 14/3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden