Plus

Wat doet een dj eigenlijk achter die draaitafel?

Het filmpje waarin DJ Jean in RTL Live de mist inging met een demonstratie van zijn scratch skills zorgde deze week voor ophef. Het roept de vraag op wat een dj zelf doet, en wat hij overlaat aan de techniek.

Het lijkt alsof ze live iets fantastisch doen, maar sommige dj's gebruiken voorgeprogrammeerde sets.Beeld Getty Images

DJ Jean was bij RTL Boulevard om een boek over dj'en aan te prijzen. Ik heb hier niks aan ge-edit.' Arjen Lubach zette deze week op zijn Facebookpagina een filmpje waarin DJ Jean zijn scratchskills laat zien bij RTL, maar er op het eerste gezicht weinig van bakt. Het filmpje is duizenden keren geliket en gedeeld, waarbij de dj veel kritiek kreeg te verwerken. Als reactie plaatste hij een filmpje op Facebook waarin hij uitlegt dat hij in de live-uitzending iets ter plekke moest improviseren.

'Het ging een beetje mis daar. Ongelooflijk dat mensen zich daarover druk kunnen maken, maar voor de haters onder ons zal ik jullie even wat laten zien.'

Niet handig, wel grappig
En daarna laat hij zien dat hij het echt wel kan. Kypski - echte naam Thomas Elbers - plaatste vervolgens een tribute aan de dj, waarin hij het interview met de dj in een set mixte. "Ik had wel een beetje met hem te doen toen ik het filmpje zag. Zijn optreden was natuurlijk niet zo handig, maar tegelijkertijd wel heel grappig. Met mijn tribute wilde ik alleen maar reageren op de negatieve hype die rond zijn optreden was ontstaan."

Het roept wel de vraag op: wat doet een gemiddelde dj eigenlijk, daar achter die draaitafel? Volgens Elbers is de manier waarop een dj draait de afgelopen twintig jaar behoorlijk veranderd. "Van puur vinyl draaien in de jaren negentig naar het digitale tijdperk, waarin nu vooral in Europa veel met muziek vanaf USB-sticks in cd-spelers wordt gewerkt."

Elbers zelf draait graag volgens de Amerikaanse stijl. "Niet met een USB-stick: mijn draaitafel is mijn instrument, dat doe ik echt live. Ik werk met tijdcodeplaten. Als je die tijdcode over de boxen zou afspelen, dan hoor je alleen maar een piep. Doordat ik het live bewerk op de juiste momenten, komt er uit de boxen muziek."

Naast deze twee manieren van draaien zijn er ook verschillende manieren van optreden: met dj sets of livesets. Dj Reinier Zonneveld - die op Nieuwjaarsdag tijdens Loveland speelt - draait alleen in livesets. "Dan draai je muziek die je zelf hebt gemaakt. Ik druk ook niet alleen op play. Ik breng losse onderdelen en geluiden van mijn synthesizer, die ik eerder in de studio heb gemaakt, tijdens een optreden bij elkaar. Daarin kan ik live tijdens het optreden ingrijpen en het is dus iedere keer anders."

Volgens Zonneveld draaien dj's met een dj set nummers van anderen. Ook vaak met een USB-stick. "Dan druk je in principe op play, en moet je er vooral voor zorgen dat de nummers gelijklopen en dat de overgangen goed gaan. Die techniek kan in principe iedereen leren."

Platenkeuze belangrijk
Wat een dj dan goed maakt? Zonneveld: "Dat je zo'n zaal aanvoelt, welke platen je kiest en de kwaliteit daarvan. Stel je voor dat je draait op een technofestival en je merkt dat het publiek alleen harde techno wil horen. Dan kun je doen wat je normaal doet of platen kiezen die aansluiten bij het publiek. De platenkeuze is heel belangrijk."

Elbers geeft de voorkeur aan een dj die live zijn muziek mixt tijdens het optreden. "Soms lijkt het - omdat ik het al zo lang volg - dat het gebruik van de USB-sticks in cd-spelers voortkomt uit gemak, een bepaalde luiheid. Terwijl het vreemd is, omdat er juist nu zulke mooie apparaten worden uitgebracht voor het maken van muziek."

Er duiken regelmatig filmpjes op van dj's die aan nepknoppen draaien, waarbij het lijkt alsof ze iets fantastisch aan het doen zijn. "De techniek maakt het inderdaad mogelijk dat je op play kunt drukken en dat anderhalf uur lang de show automatisch doorloopt. Maar ik geloof dat de meeste dj's wel live mixen."

Artiest en muzikant
Elbers begrijpt dat het soms kan lijken alsof een dj alleen maar op play drukt en verder niets doet. "Dj is eigenlijk een vaag, diffuus begrip geworden, gekleurd door het jetsetleven dat enkele dj's leiden. Maar een écht goede dj is een artiest, een muzikant. Een dj is voor mijn gevoel veel meer dan alleen een entertainer met een jukebox."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden