PlusRecensie

Wat deed de man van Alice op die weg, vlak voordat ze hem kwijtraakte?

Marjolijn de Cocq
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Je ziet de Netflixserie al voor je. Jonge kunstenares, hoogzwanger van haar tweede kind, verliest haar man. Ongeluk op een weg waar hij niet had moeten zijn. Ze gaat op onderzoek uit en belandt in een zelfgesponnen web van spionage en intrige.

Het zou zomaar kunnen, die serie. Want Daniel Sánchez Arévalo (50), man achter dit kort-door-de-bocht-stukje scenario, is een gelauwerd Spaans scenarioschrijver en regisseur van films en televisieseries. Op Netflix is al een film van hem te zien, Diecisiete (17).

Zijn moeder Carmen Arévalo is actrice, en het was de ziekte en het verlies van zijn stiefvader Héctor Colomé, acteur in zijn films, die hem aanzette tot het schrijven van zijn debuutroman Alice op het eiland. Schrijven als toevlucht om een lange, donkere periode te doorstaan. Het klinkt als een duistere premisse, maar Alice op het eiland is juist een atypisch, escapistisch zomeruitstapje voor de literaire uitgevers van Meridiaan (Hilary Mantel, Nino Haratischwili, Judith Schalansky) – aangeprezen als ‘goodread met een toetsje soap, een mespunt intrige en een scheutje tearjerkishness.’

Dat dus.

Afluisterapparatuur

Ze vormen ogenschijnlijk het ideale gezinnetje; Alice, Chris, hun dochtertje Olivia en baby Ruby op komst. Als Chris een bericht inspreekt op Alice’ voicemail dat hij verlaat in aantocht is van een zakenreis (hij handelt in tennisbanen), is er nog niets aan de hand. Maar dan komt het nieuws dat hij achter het stuur een hersenbloeding heeft gekregen en van de weg is geraakt. Maar niet waar hij geweest had moeten zijn.

Alice besluit de waarheid te achterhalen – met amper geld van zijn levensverzekering achterhaalt ze camerabeelden en traceert zijn laatste reis vanaf Hyannis, Cape Cod, naar Martha’s Vineyard en Nantucket – en het fictieve Robin’s Island. Dan volgt een plot met afluisterapparatuur en camera’s. Er is een fijne bijrol voor Antonio van het smoezelige spionagezaakje Night Eyes en de soundtrack van de Pink Panther. Er is de geestige draad van het hyperintelligente, dwangmatige dochtertje dat een pony wil en de hond die Pony heet Geenpony noemt. Vriendschap, liefde, seks en verraad, het zit er allemaal in. Sánchez giet er ook nog een literair sausje overheen met referenties naar Moby Dick (Nantucket!), Schateiland en Robinson Crusoë – en Alice heet ook niet voor niets Alice.

Geloofwaardig, mwoah. Nogal breed uitgesponnen, ook. Maar ­smakelijk, zeker.

Alice op het eiland (Fictie)

Daniel Sánchez Arévalo
Vertaald door Elvira Veenings
Meridiaan Uitgevers, €19,99, 480 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden