PlusDocumentaire

Wat deden mensen over de hele wereld op 25 juli 2020?

Life in a day Beeld Youtube
Life in a dayBeeld Youtube

Niet alleen Netflix, ook YouTube timmert de laatste jaren aan de weg met zogenoemde ‘Originals’. Zo hebben ze de comedyserie Overthinking with Kat and June maar ook het serieuzere Booktube, waarin een jaar geleden Michelle Obama de eerste gast was. Voorts is er muziekkanaal Released met veel hiphop, maar ook aandacht voor de nieuwe plaat van Paul McCartney. En in Layers of doet blogger Nikkie Tutorials ontboezemingen over haar leventje.

Anderhalf uur filmfragmenten

Maar het ambitieuste project is ongetwijfeld Life in a Day 2020, een documentaire samengesteld uit honderden bijdragen van doodgewone wereldburgers. Regisseur Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) nodigde de hele wereldbevolking uit een dag uit hun leven – 25 juli 2020 – vast te leggen. Dat deed hij tien jaar geleden ook al. Toen werd een selectie van de 80.000 ingezonden filmpjes verwerkt in de film Life in a Day (2011).

Dit keer leverde dezelfde uitnodiging 324.000 filmpjes op uit 192 landen, waaruit een paar honderd bijdragen werden gekozen. Dat resulteerde in anderhalf uur filmfragmenten. We zien mensen in zeer verschillende omstandigheden ontwaken – met een haan als wekker of de nieuwste iPhone – en de dag doorbrengen met huishoudelijke activiteiten, sport, werk, of juist in verveling.

De boodschap is dat we onderling niet zoveel verschillen: we worden allemaal ’s ochtends wakker, doen vergelijkbare dagbestedingen, eten wat en gaan ’s avonds naar bed. Om een lijn te krijgen in de documentaire staan een paar vragen centraal, zoals ‘waar ben je bang voor?’ en ‘wat zou je aan je leven willen veranderen?’ Om de stortvloed aan portretjes niet té fragmentarisch te maken, komen bepaalde personages een paar keer terug, zoals de Amerikaanse treinfanaat die op één dag alle zeven types goederentrein wil filmen. Ook uit Amerika komt de man die wakker wordt in zijn camper en verzucht dat hij alles is kwijtgeraakt door de pandemie.

Persoonlijk drama

Want de onvermijdelijke rode draad in deze 2020-editie is de pandemie. We zien beelden van lege trams, straten, zalen en stadions, flarden van zoomgesprekken. Het ontroerendst is de bijdrage van de moeder wier zoon, Alexander Lucas, tien jaar terug te zien was in Life in a day. Ze laat de urn zien met de as van haar zoon, die in februari aan Covid-19 bezweek. De film is aan hem opgedragen.

Dat soort momenten hakt erin, maar over het algemeen mist de kijker te veel context om zich echt in het persoonlijk drama van iemand te kunnen verdiepen. Life in a Day is vooral een mooi tijdsdocument als over een paar jaar corona uit de wereld is geholpen.

Life in a Day

Regie Kevin Macdonald, Mário Filipe Neves
Met Wereldburgers uit 192 landen
Te zien op YouTube

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden