PlusVoor alle leeftijden

Wat als zomervertelling begint, wordt een fataal drama

Sommige kinderboeken ontstijgen de doelgroep die in de genrenaam besloten ligt. In deze rubriek licht Joukje Akveld boeken uit voor een publiek zonder bovengrens. Deze week: De Godden broers van Meg Rosoff (Luitingh-Sijthoff, € 19,99)

Het Parool
De Godden broers, Meg Rosoff. Beeld -
De Godden broers, Meg Rosoff.Beeld -

Wie is Meg Rosoff?

Een in Engeland wonende Amerikaanse youngadultauteur, een van de grootste in het genre. Haar debuut How I Live Now (2004) was een instant klassieker. In 2016 won ze de Astrid Lindgren Memorial Award – de Nobelprijs voor jeugdliteratuur – voor haar gehele oeuvre.

Een nieuwe Meg Rosoff is dus een gebeurtenis?

Absoluut. En De Godden broers, in een smetteloze vertaling van Jenny de Jonge, stelt niet teleur. Het verhaal: een wat buitenissige Engelse familie – vader, moeder en vier tienerkinderen – brengt de zomer door aan zee. Er moet een bruiloft worden georganiseerd voor een familielid, maar wezenlijker is dat bij dat familielid twee Amerikaanse broers komen logeren. Hugo is stil, nors, duister, Kit lichtvoetig, charismatisch en onweerstaanbaar knap. Zijn charme maakt iedereen weerloos. Kit is als de manipulatieve vreemdeling in Pasolini’s Teorema die de orde verstoort en een gezin in scherven achterlaat.

Wat maakt het boek bijzonder?

Meg Rosoffs feilloze inzicht in de krochten van de tienerziel, haar heerlijke zinnen en het bijzondere perspectief. Pas na lezing realiseerde ik me dat de hoofdpersoon niet alleen nooit bij naam wordt genoemd, je komt er ook niet achter of het een jongen of meisje is.

Waarom is het verhaal interessant voor volwassenen?

De Godden broers riep bij mij allerlei verhalen in herinnering. Behalve Teorema ook Françoise Sagans Bonjour tristesse (de destructieve intrigant), Linzi Glass’ Het jaar dat de zigeuners kwamen (twee broers die een familie onder hoogspanning zetten) en André Acimans Call Me by Your Name (broeierige zomerdagen, ontembare hormonen). Allemaal boeken over de complexe binnenwereld van adolescenten geschreven door auteurs jong van hart. Wat begint als lichte zomervertelling verandert haast terloops in een fataal drama. Dat werkt ontregelend zoals echte literatuur altijd ontregelend is. Die naamloze , genderloze hoofdpersoon die ‘al slaapwandelend een luchtspiegeling inloopt’ kunnen wij allemaal zijn.

De Godden broers verschijnt 22 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden