PlusFilm

Wanneer Le Jeune Ahmed begint, is het eigenlijk te laat

Le Jeune Ahmed draait niet om radicalisering, maar om de vraag in hoeverre deradicalisering mogelijk is.

Le Jeune Ahmed Beeld
Le Jeune Ahmed

Wanneer Le Jeune Ahmed begint, is het eigenlijk te laat; de 13-jarige Ahmed (Idir Ben Addi) is al geradicaliseerd.

Hoewel de titel anders suggereert, gaat de nieuwe film van de gebroeders Dardenne niet werkelijk over Ahmed. Die gaat over de pogingen van zijn familie en de medewerkers van het deradicaliseringscentrum, waar hij na een mislukte aanslag op de afvallige huiswerkdocente Inès (Myriem Akhed­diou) terechtkomt, om hem op andere gedachten te brengen. Le Jeune Ahmed draait dan ook niet om radicalisering, maar om de vraag in hoeverre dit proces kan worden teruggedraaid.

Het is een interessant vraagstuk, dat de Dardennes vakkundig uiteenzetten. Het tempo waarin de plot zich ontvouwt, is formidabel en de spanning bouwt voortreffelijk op, met vooral de langere scènes voor elke ­geplande aanslag die de adem doen inhouden.

Subtiele vertellers

De Dardennes zijn subtiele vertellers, maar missen toch dezelfde subtiliteit bij de kenschetsing van hun hoofdpersoon. Ahmed komt meer over als een karikatuur van een strenggelovige moslim dan als een geloofwaardige extremist: we zien hem voortdurend bidden, de Koran citeren en minder orthodoxe gelovigen terechtwijzen. Naast zijn vroomheid lijkt hij weinig karaktereigenschappen te bezitten. Ahmeds enige drijfveer is de islam – met uitzondering van het beramen van zijn aanslag, komt hij zelden in beweging. Het blijft gissen naar de achterliggende redenen voor zijn radicalisering.

Het probleem is niet zozeer dat de Dardennes de kijker met vragen ­achterlaten, maar dat diezelfde vragen irrelevant worden gemaakt. ­Ahmeds situatie is hopeloos of in elk geval ­onveranderbaar: scènes van voor en na zijn arrestatie herhalen zich bijna shot voor shot en de deradicaleringspogingen hebben geen enkel ­effect. Tegen het gehaaste einde van de film lijkt het alsof ook de Dardennes hun handen van Ahmed hebben afgetrokken.

Le Jeune Ahmed

Regie Jean-Pierre en Luc Dardenne
Met Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Olivier Bonnaud
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, The Movies, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden