Achtergrond

Wandelen door het Amsterdam van Harry Mulisch

In Natuurlijk hou ik van Amsterdam wandelt dichter en schrijver van ­literaire wandelingen Onno-Sven Tromp door het leven van Harry ­Mulisch (1927-2010).

Marjolijn de Cocq
Harry Mulisch. Beeld KIPPA
Harry Mulisch.Beeld KIPPA

In de vroege zomer van 1958, zijn moeder woont in Amerika, zijn vader is overleden, verhuist Harry Mulisch van Haarlem naar Amsterdam. Op zijn dertigste vindt hij op de Leidsekade een kamer op driehoog-achter. Hij blijft er zijn verdere leven wonen en werken, halve verdieping na halve verdieping wordt het hele huis ­Mulisch’ gehuurde domein. Zijn werkkamer is er behouden gebleven.

Leidsekade 103 is het startpunt van de eerste van twee wandelroutes langs leven en werk van Mulisch die Onno-Sven Tromp (hij deed het eerder voor J.J. Voskuil, A.F.Th. van der Heijden en Remco Campert) heeft uitgewerkt in een uitgave van zijn uitgeverij Tromedia.

Dikker en Thijs

Die eerste, waarvoor volgens de auteur twee uur moet worden uitgetrokken, voert langs vaste werkplek Café Americain (met de leestafel die sinds 2011 officieel de Harry Mulisch­leestafel heet) en de Stadsschouwburg (het jubileumboek van 60 jaar Boekenbal in 2007 kreeg de titel Het is pas feest als Harry is geweest), langs Dikker & Thijs (het eerste eetadres aan de Leidsestraat van de roemruchte Herenclub) en sigarenwinkel Hajenius aan het Rokin (waar hij zijn pijptabak betrok), naar het Amstel Hotel (waar hij zijn 80ste verjaardag vierde).

Vredesmars

De tweede wandeling is een korte ronde over het Museumplein, waar Mulisch in 1981 meeliep in de vredesmars tegen kernwapens en zijn personage Anton Steenwijk in de laatste episode van De Aanslag, dat een jaar later verscheen, in diezelfde mars meeloopt. Ruim 25 locaties zijn in het boek opgenomen. Tromp heeft zich, zoals hij schrijft, beperkt, want: ‘Bij bijna elke straatsteen in de Amsterdamse binnenstad is een verhaal over de schrijver te vertellen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden