'Walgelijke' anti-Ajaxfoto wekt woede

'Enorme laagheid en smeerlapperij,' zo noemt het Centraal Joods Overleg (CJO) een foto die op Twitter rondgaat.

Het Parool

Op de foto staan de Joodse jongetjes Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) die kort na het nemen van de foto in 1944 werden vermoord. Onderaan staat: 'Toen 020 nog maar 1 ster had'.

Wie de afbeelding heeft geplaatst onder de hashtag #anti020week, in de aanloop naar de Klassieker Feyenoord-Ajax, is nog onbekend. De originele post op Instagram lijkt verwijderd, maar circuleert als screenshot op Twitter. De foto is afkomstig van de gebruiker feyenoordnews.010. Wie daarachter zit is niet openbaar bekend.

'Harteloze wansmaak'
Voorzitter Ron van der Wieken van het CJO: "Toen ik de foto zag van twee kinderen die vrijwel zeker kort na het maken van de foto zijn vermoord, werd ik overvallen door een woede die ik niet goed aankan. Deze harteloze wansmaak heeft alleen nog maar zijdelings met Joden en antisemieten of Ajax en Feyenoord te maken, dit is vooral een uiting van een volledig gebrek aan enige medemenselijkheid en empathie."

Van der Wieken vermoedt dat de maker in de anonimiteit zal blijven. "Zou de schoft die dit gepresteerd heeft naar voren durven treden en willen uitleggen hoe hij of zij tot deze misselijkmakende actie is gekomen? Ik denk het niet: de monsters onder ons koesteren de anonimiteit die internet hun biedt."

Ook op Twitter wordt er vol walging over gesproken. "Nieuwe dieptepunten anti #Ajax uitlatingen door @Feyenoord supporters,'' aldus Erik de Vlieger.

De politie reageerde tegenover De Telegraaf kort en bondig."De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij kennelijk wil hebben." Feyenoord was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden