Wakker Dier roept Albert Heijn uit tot 'grootste Liegebeest'

Albert Heijn is in een verkiezing uitgeschreven door de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier uitgeroepen tot het 'grootste Liegebeest' van 2017.

ANP
Albert Heijn suggereert volgens Wakker Dier ten onrechte dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen. Beeld Wakker Dier
Albert Heijn suggereert volgens Wakker Dier ten onrechte dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen.Beeld Wakker Dier

De supermarkt kreeg voor zijn verhaal over serranoham 7500 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.

Albert Heijn heeft volgens de stemmers in het eigen magazine Allerhande ten onrechte gesuggereerd dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen. "In werkelijkheid zitten de dieren hun leven lang binnen in een krap hok in hun eigen poep," weet Wakker Dier.

Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, reageert teleurgesteld. Het bedrijf laat weten dat het een vergissing was in het magazine een foto van varkens in de wei te plaatsen bij een verhaal over de serranoham. "De foto strookt helaas niet met de werkelijkheid."

Maar, meent Ahold, "deze 'prijs' doet absoluut geen recht aan alle inspanningen die Albert Heijn doet op het gebied van dierenwelzijn''. De grootgrutter betreurt het dat Wakker Dier middels het toekennen van het Liegebeest weinig blijk geeft van waardering voor de acties die het bedrijf neemt om het welzijn van dieren te verbeteren.

'Very happy fish'
Genomineerd voor de 'onderscheiding' waren verder opnieuw AH, maar dan voor kweekzalm die een tv-reclame 'very happy fish' werd genoemd, en verder zuivelbedrijf Almhof, dat volgens Wakker Dier ook ten onrechte beelden toont van dieren in de wei.

De overige twee genomineerden pasten volgens Wakker Dier naar aanleiding van deze twijfelachtige eer hun producten aan: Rio Mare dat zijn tonijn levend zou invriezen maar toch van 'welzijn' sprak, en Friesche Vlag dat koffiemelk 'Halfvol Plantaardig' noemde terwijl het product toch grotendeels uit melk bestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden