Plus

Waarom naar de boekhandel als je ook terechtkan op internet?

De onafhankelijke boekhandels vierden dit weekend hun bestaan. In Van Rossum in Zuid stond de wijn klaar.

Marcel Wiegman
Dichter Joost Baars in Boekhandel Van Rossum in Amsterdam-Zuid Beeld Dingena Mol
Dichter Joost Baars in Boekhandel Van Rossum in Amsterdam-ZuidBeeld Dingena Mol

In boekhandel Van Rossum in de Beethovenstraat staat regisseur Anne van der Linden-Taverne, onder meer bekend van Baantjer en Keyzer & De Boer. Ze is, zegt ze, 'een boekenidioot'. Vier tegelijk lezen, dat werk. Van zulke klanten kan een verkoper heel gelukkig worden.

Voor het eerst viert Nederland Independent Bookstore Day, een poging tot promotie van de onafhankelijke boekwinkels, die de laatste jaren door de opkomst van internet en de algehele ontlezing in Nederland zwaar onder druk staan. Van Rossum schonk zaterdag voor zijn klanten een glaasje wijn met een zoutje erbij.

Papieren exemplaar
Van der Linden is diezelfde ochtend nog haastig naar de winkel gerend om het enig aanwezige exemplaar van De Mensengenezer van Koen Peeters te kopen, nadat ze er in de krant een lyrische recensie over had gelezen. Nu, een paar uur later, staat ze alweer met de nieuwste van A.F.Th. van der Heijden onder haar arm.

Ze wil maar zeggen: zonder drank was ze ook wel gekomen.

Maar toch. Waarom gaat ze naar Van Rossum als ze ook terechtkan op internet? Ze houdt van boeken, zegt ze. Er gaat niets boven een papieren exemplaar in je hand. En de mensen achter de toonbank zijn behulpzaam en uitermate goed op de hoogte. Dat mag niet verbazen: Van Rossum, opgericht in 1929, werd nog niet zo lang geleden (alweer) uitgeroepen tot de populairste boekhandel van de stad.

Nu is de buurt op bezoek.

Gevaarlijk fenomeen
Voor de gelegenheid dragen Frieda Mulisch en Marc Allick voor uit hun roman Casino. "Ik duw haar billen omhoog en neuk haar." En: "Na het klaarkomen beent Anja boos de kamer uit."

De toeschouwers, grijs en belezen, staren nog eens aandachtig in hun glas.

"De top zestig is een gevaarlijk fenomeen," zegt Marie-Anne van Wijnen, eigenaar van uitgeverij De Kring, even verderop in de straat. "Voor je het weet kopen de mensen niets anders meer. Hier in de boekhandel worden ze tenminste nog eens op een andere ideeën gebracht."

Publicist, wetenschapsjournalist en buurt­bewoner Frank van Kolfschoten schreef een boek over de Beethovenstraat: Verborgen Geschiedenissen. Hij vertelt met graagte hoe de legendarische boekverkoper Ben Lobo in de jaren zestig de Amsterdamse komiek John Kraaijkamp de winkel uitzette, omdat die het in zijn hoofd had gehaald om een boek te vragen over de edele hengelsport.

Uitgever Geert van Oorschot, zelf ook niet de makkelijkste, schreef in 1973 nog een in memoriam voor Lobo: 'Ik ben erbij geweest hoe hij een dame de mantel uitveegde om haar volgens hem vulgaire smaak en gebrek aan onderscheidingsvermogen.'

Daar kan geen Independent Bookstore Day tegenop.

Crackverslaving
Tegenwoordig wordt de winkel gedreven door de Amerikaanse Beth Johnson. Haar oorspronkelijke zakenpartner Marcus Colleran heeft begin deze eeuw het veld moeten ruimen nadat hij een greep in de kas had gedaan, vertelt Van Kolfschoten.

"Hij was onder invloed van een veel jongere vriendin verslaafd geraakt aan crack en heeft nog een tijdje in Guadeloupe in de gevangenis gezeten voor drugstransport. Nu heeft hij weer een boekhandel in New York."

Wie het niet gelooft kan het allemaal nog eens nalezen in de roman De Liefhebber van Hester Carvalho.

Nu, in 2017, is de winkel twee keer zo groot als hij was. Een boekenhemel van 150 vierkante meter. Dichter Joost Baars (zijn debuut Binnenplaats is onlangs genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs) staat er inmiddels alweer twintig jaar achter de toonbank. "Ons geheim?" zegt hij. "Luisteren naar de klanten."

Wie goed luistert hoort de oude Lobo in de verte grommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden