Waarom J.K. Rowling door het schrijversleven wilde als Robert Galbraith

Robert Galbraith schreef een thriller die goed werd ontvangen door recensenten, maar niet bepaald over de toonbank van de boekhandel vloog. Totdat werd onthuld dat J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-reeks, achter het pseudoniem zat. Op de website van Galbraith legt Rowling uit waarom ze besloot te schrijven als man.

J.K. Rowling in september vorig jaar. Beeld AP
J.K. Rowling in september vorig jaar.Beeld AP

Dat was vooral omdat ze nieuw begon in het genre van thrillers, schrijft Rowling in antwoord op een aantal 'vaak gestelde vragen' op de website van Galbraith. 'Ik verlangde ernaar terug te keren naar het begin van een schrijverscarrière, om te kunnen werken zonder hypes of verwachtingen, en om onverbloemde kritiek te krijgen op mijn werk. Het was een geweldige ervaring, ik zou willen dat hij alleen wat langer had geduurd.'

Kennedy
Robert Galbraith, legt Rowling uit, is als naam gekozen omdat Robert F. Kennedy een van haar helden is, ze de naam nog niet had gebruikt in Potter-boeken en ze Robert de mooiste mannennaam vindt. Als kind wilde ze graag 'Ella Galbraith' genoemd worden, 'ik heb geen idee waarom'. Rowling zocht een pseudoniem dat zo ver mogelijk van haar vandaan stond - vandaar een mannelijk pseudoniem. Ze signeerde overigens een aantal boeken als Galbraith, al kostte het een weekend om een nieuwe handtekening te oefenen.

De schrijver kreeg een fictieve militaire achtergrond, en zou nu werkzaam zijn in de particuliere beveiliging. Dat was, schrijft Rowling, om geloofwaardig te laten zijn dat Galbraith kennis had van het functioneren van speciale militaire eenheden. Bovendien was het een goed excuus om hem niet bij publieke optredens te laten verschijnen of een foto van hem op de achterkant van het boek te zetten.

Geen stunt
De onthulling dat Robert Galbraith niet bestond, althans niet als schrijver van debuut The Cuckoo's Calling, is geen marketingstunt geweest, bezweert Rowling. 'Als iemand het doolhof van plannen zou zien dat ik had bedacht om mijn identiteit te verhullen (of mijn reactie toen ik realiseerde dat ik was ontdekt!), zou je je realiseren hoe graag ik niet ontdekt wilde worden. (...) Als verkopen van boeken me het meest zouden doen, had ik wel onder mijn eigen naam geschreven, en het met toeters en bellen aangekondigd.'

The Cuckoo's Calling is niet het enige boek dat Rowling onder haar pseudoniem gaat schrijven, is de bedoeling. Volgend jaar verschijnt een volgende boek, de opvolger van het dit jaar verschenen boek. Hoofdpersoon Cormoran Strike keert terug in het tweede deel.

Exemplaren van The Cuckoo's Calling. Beeld getty
Exemplaren van The Cuckoo's Calling.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden