Plus

Waarom BN'ers meedoen aan ál die spelletjes

Donderdag ging bij SBS Drone Masters van start, het zoveelste tv-programma met Bekende Nederlanders. Waarom toch altijd die sterren die dansen, pottenbakken, koken en van een duikplank springen?

Dennis Jansen en Gudo Tienhooven
1984: Erica Terpstra (l) en Viola Holt doen mee aan Avro's Sterrenslag. Beeld ANP
1984: Erica Terpstra (l) en Viola Holt doen mee aan Avro's Sterrenslag.Beeld ANP

Welke BN'er slaagt erin het snelst een openhartoperatie tot een goed einde te brengen? Wie van de sterren is het best in uitvaartverzorging? En welke televisiepersoonlijkheid kan een SM-kelder runnen?

Onzin? Natuurlijk, maar je vraagt je zo langzamerhand af welk nieuw televisieformat er nu weer bedacht wordt voor een programma met BN'ers. Bij SBS 6 begon donderdag Drone Masters. Het zoveelste programma waarin sterren spelletjes spelen.

Worden kijkers dat niet beu? De afgelopen jaren namen ruim 1300 BN'ers deel aan vijftig spelprogramma's. Wat ze deden? Dansen, koken, van een duikplank springen, curling, pottenbakken, dirigeren...

"Ik denk dat de lol er een beetje vanaf is. We hebben het wel gezien," stelt Catherine Keyl. De presentatrice was in 1981 kandidate bij Sterrenslag, waarmee de Avro in 1977 begon.

"Dat was revolutionair. Ineens zag je Bekende Nederlanders buiten hun vak. Zij die normaal half achter een desk verscholen zaten, zag je in hun korte broek over een sportveld lopen."

"Het was overgewaaid uit Amerika," zegt Jos Kuijer, destijds presentator en commentator. "Daar had je Battle of the Networks met Telly ­Savalas. De Avro bedacht een variant. Eigenlijk was het een soort aapjes kijken."

De dominee
Veertig jaar later zijn BN'ers niet meer weg te denken van tv. Televisiewetenschapper Maarten Reesink:

"Vroeger had je de kerk, de dominee en je buurtje als referentiekader. Daar sprak je over, de wereld was kleiner. Daar zijn BN'ers voor in de plaats gekomen.

Je hebt de illusie dat je ze kent. Zij zijn rolmodel en roddelmateriaal tegelijk. Het is de enige categorie die we ­allemaal kennen en over wie je het met je ­vrienden kunt hebben. Voor wie wil je zijn, voor wie niet? Eigenlijk heeft de BN'er de dominee vervangen."

Daarbij komt het spelelement: de kijker heeft binnen een mum van tijd een favoriet.

"Met een BN'er is de aanvangbelangstelling groter," zegt Emiel Neervoort van Tuvalu Media. Die producent is verantwoordelijk voor sterrenprogramma's als Maestro (AvroTros) en Celebrity Stand-Up (Comedy Central).

"Een treffend voorbeeld: Wie is de Mol? werd gespeeld met onbekende mensen. Tot het op z'n laatste benen liep. Ze wilden het nog één seizoen proberen, maar dan met BN'ers. Toen nam het een vlucht."

BN'er-moe
Meer programma's begonnen met onbekenden, maar stapten over naar bekende gezichten, zoals Expeditie Robinson en De slechtste chauffeur van Nederland.
Het omgekeerde gebeurt ook, zoals met de Keuringsdienst van Waarde Quiz.

"Afgelopen seizoen deden we het zonder BN'ers en dat deed het ook goed," vertelt televisieproducent Dan Blazer, die samen met Erik van der Hoff het productiehuis BlazHoffski bestiert.

"Zelf ben ik wel eens BN'er-moe," bekent Blazer, "wéér dezelfde gezichten. Maar voornamelijk commerciële zenders vragen het vaak: kan het ook met BN'ers?

Natuurlijk kunnen zij van toegevoegde waarde zijn. Zij weten precies wat van hen wordt gevraagd. Ze leveren."

Of we de sterren zat worden? "Nee," zegt Neervoort van Tuvalu Media, "de kijkcijfers bewijzen dat. Acht jaar geleden was iedereen ook zogenaamd 'talentenjachtmoe', maar ze zijn er nog steeds en trekken veel kijkers.

We checken bij het zoeken naar BN'ers voor Maestro - altijd in overleg met de zender - wel of ze niet al twintig keer eerder in beeld zijn geweest."

Kwamen de Bekende Nederlanders voor Sterrenslag voor niets (Kuijer: "Ze vonden het veel te leuk om mee te doen"), tegenwoordig is het een lucratieve ­business.

"De laatste jaren ben ik selectief geweest," zegt Catherine Keyl. "Ik heb bijna niets meer gedaan, terwijl je er best veel geld mee kunt verdienen. Je moet waken voor ­overkill. Dat vind ik sowieso met deze pro­gramma's."

André van Duin
Wat zou een argument zijn om een programma níet met BN'ers te vullen? Neervoort: "De echt bekende mensen raken op. Dat zie je bij De slimste mens, daar zitten ze nu erg in de periferie. Je snijdt jezelf op de lange termijn in de vingers.

En bij Expeditie Robinson hebben ze een A-lijstprobleem, Marco Borsato doet daar echt niet aan mee."

Toch zijn 'we' er nog lang niet vanaf, meent Reesink. "Vroeger keek ik met mijn ouders en oma naar André van Duin, toen had je nog geen honderd Bekende Nederlanders. Nu zijn er veel meer.

Voor onbekende mensen hebben we bovendien geen geduld meer; als je naar een ­kanaal zapt waarop een BN'er te zien is, blijf je als kijker sneller hangen. Geloof me, dit gaat nooit ophouden."

BN-speltoppers

Van de 1379 Bekende Nederlanders die meededen aan de vijftig spelprogramma's op de Nederlandse televisie* waren er 110 meer dan vijf keer ergens kandidaat.

Hieronder de namen van deze kopgroep.

Patty Brard 14
Ferry Doedens 11
Jamai Loman 11
Fred van Leer 10
Gijs Staverman 10
Dennis Weening 9
Dominique van Hulst 9
Kees Tol 9
Kim Feenstra 9
Lange Frans 9
Monique Smit 9
Euvgenia Parakhina 8
Glennis Grace 8
Leo Alkemade 8
Nicolette Kluijver 8
Patricia Paay 8
Patrick Martens 8
Rick Brandsteder 8
Ruben Nicolai 8
Ruud Feltkamp 8
Tim Douwsma 8
Tygo Gernandt 8
Wolter Kroes 8
Angela Groothuizen 8
Babette van Veen 7
Birgit Schuurman 7
Bridget Maasland 7
Charly Luske 7
Danny de Munk 7
Jan Versteegh 7
Jelka van Houten 7
John de Wolf 7
Lieke van Lexmond 7
Sylvia Geersen 7
Thomas Berge 7
Toprak Yalciner 7
Winston Gerschtanowitz 7
Buddy Vedder 6
Catherine Keyl 6
Chantal Janzen 6
Dirk Zeelenberg 6
Frits Sissing 6
Froukje de Both 6
Georgina Verbaan 6
Heleen van Royen 6
Holly Mae Brood 6
Jeffrey Wammes 6
Jim Bakkum 6
Josje Huisman 6
Kim Kötter 6
Klaas van der Eerden 6
Lone van Roosendaal 6
Maik de Boer 6
Mark van Eeuwen 6
Olcay Gulsen 6
Remy Bonjasky 6
Renate Gerschtanowitz 6
René van Kooten 6
Robin Martens 6
Roué Verveer 6
Ruben van der Meer 6
Soundos El Ahmadi 6
Sylvana Simons 6
Victoria Koblenko 6
Yes-R 6

In BN-familiekringen komt spelletjesbesmetting voor.

Familie Smit....................... 13
(Monique 9, Jan 4)
Familie Paay/Curry............ 13
(Patricia 8, Christina Curry 5)
Familie Hazes..................... 11
(Roxeanne 5,
André jr. 5, Rachel 1)
Familie Luske/Jess............ 11
(Charly 7, Tanja 4)
Familie Schuurman........... 10
(Birgit 7, Katja 3)
Familie Froger..................... 10
(René 4, Danny 4,
Natascha 2)
Familie Brandsteder.......... 10
(Rick 8, Ron 2)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden