Plus

Waar blijft het vervolg op The Big Lebowski?

Geen film heeft na een aanvankelijk matige ontvangst zo'n fanatieke aanhang gekregen als The Big Lebowski van de gebroeders Joel en Ethan Coen. De fans snakken naar een vervolg, maar komt dat er ooit nog?

Ab Zagt
Fans komen nog steeds bijeen om te bowlen en White Russians te drinken Beeld The Big Lebowski
Fans komen nog steeds bijeen om te bowlen en White Russians te drinkenBeeld The Big Lebowski

Jeff Bridges speelt zijn spraak­makendste rol als de relaxte hippie Lebowski, bijgenaamd The Dude, die vooral het cocktaildrankje White Russian drinkt en verslaafd is aan bowlen. John Goodman speelt diens ­beste vriend Walter, een doorgedraaide Vietnamveteraan, die enorm uit zijn slof kan schieten.

Steve Buscemi completeert het bowlingteam als de bijwagen Donny, die vooral zijn mond moet houden - althans dat vinden zijn makkers. En dan is er nog bowlingkampioen ­Jesus, gespeeld door John Turturro, die vooral opvalt door zijn grootspraak: I am the Jesus.

Ode aan detectivefilms
Door deze personages geniet The Big Lebowski (1998) een cultstatus onder fans. The Dude is verreweg het populairst, gevolgd door Jesus en Walter. Op speciale conventies komen de fans, vaak ook verkleed als hun helden, bijeen om te bowlen en White Russians te drinken.

De populariteit van The Big Lebowski was niet vanzelfsprekend. De eerste recensies waren aan de lauwe kant. Pas later groeide de interesse in de film, die een ode is aan de detectivefilms die in de jaren vijftig en zestig op basis van voornamelijk de boeken van Raymond Chandler werden gemaakt. De droge humor van de makers droeg ook bij aan de cultstatus.

De filmfans snakten naar meer. In de afgelopen twintig jaar zijn er talloze keren berichten naar buiten gebracht over een mogelijk vervolg. De acteurs hadden daar aanvankelijk weinig zin in, maar gaandeweg gaven zij aan er toch open voor te staan.

De man die zich het concreetst over een vervolg heeft uitgesproken is John Turturro. Hij wil al jaren dolgraag een spin-off maken van The Big Lebowski, maar dan gebaseerd op zijn personage Jesus.

In de film levert Jesus een klein, maar memorabel aandeel. De man valt op door het sensueel likken aan zijn bowlingbal en heeft een verleden als potloodventer, waarvoor hij een veroordeling op zijn naam heeft.

In een interview zei Turturro daarover: "Hij is interessant genoeg om een eigen film te krijgen. In de film van de gebroeders Coen komt hij naar mijn idee veel te weinig aan bod. Ik heb voldoende stof om een vervolg te maken. De fans vragen er telkens naar."

Alleen Jesus
Volgens Turturro hebben Joel en Ethan Coen geen enkele moeite met zijn filmplan. "Ik zal geen andere personages uit hun film gebruiken," verklaarde Turturro destijds. Er waren alleen wat juridische aspecten die gladgestreken moesten worden.

Tot nu toe heeft Turturro echter geen datum aangekondigd. De fans moeten voorlopig nog heel lang geduld hebben.

The Big Lebowski, 21.15 uur, Canvas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden