PlusNieuws

Waag zegt huurcontract met uitbater café-restaurant In de Waag op. Nu is het aan de rechter

Jonge cursisten aan de slag met een tekenrobot in Waag. Zoiets kan in 2022 ook op de begane grond. Beeld -
Jonge cursisten aan de slag met een tekenrobot in Waag. Zoiets kan in 2022 ook op de begane grond.Beeld -

Waag heeft de huur van het café in de poort opgezegd. Het Future Lab voor design en technologie heeft meer ruimte nodig om te laten zien wat het allemaal in huis heeft.

Jan Pieter Ekker

In de Basis­infrastructuur van het ministerie van OCW én de gemeente Amsterdam krijgt Waag sinds dit jaar als ‘Future Lab voor design en technologie’ voor vier jaar subsidie om zijn plannen uit te voeren. “Dat betekent dat we ons werk om de maatschappij meer open, eerlijk en inclusief te maken de komende vier jaar kunnen voortzetten,” vertelt directeur Marleen Stikker. “Het betekent ook dat we ons meer naar buiten kunnen richten. We hebben een enorme behoefte om het werk wat we doen als presentatie-instelling met de wereld te delen. Dat wil je natuurlijk in je eigen gebouw doen, want hier hebben we al onze voorzieningen.”

Waag is sinds 1996 gevestigd in de statige, uit 1488 stammende stadspoort op de Nieuwmarkt, maar door de prominente plek van het horecabedrijf op de begane grond is daar niet veel van te zien. Stikker: “We zitten bovenin, in plaats van in het hele gebouw.”

Huurcontract opgezegd

Om daar verandering in te brengen, besloot Waag een jaar geleden het huurcontract met de uitbater van café-restaurant In de Waag niet te verlengen. Die ging niet akkoord. “Dat hadden we wel verwacht. Het is nu aan de rechter, maar wij hebben goede hoop dat we in het gelijk worden gesteld. Dit is een gebouw met een maatschappelijke functie. We gaan een presentatie-instelling inrichten en dat is iets anders dan horeca. Natuurlijk willen we dat mensen een goeie kop koffie kunnen krijgen, maar daar gaan we minder plek voor inruimen dan nu het geval is. Dat is goed voor de Nieuwmarkt en er blijven meer dan voldoende plekken in de binnenstad over waar toeristen en Amsterdammers terecht kunnen voor bier en vertier.”

Als de exploitant niet naar de rechter was gestapt, had Stikker deze zomer al open willen gaan; nu staat de opening gepland in januari 2022. “Onze doelstelling is om vanuit cultuur en kunst mede richting te geven aan de manier waarop technologie werkt in de wereld – dat was zo en dat zal zo blijven. Dat doen we middels allerlei projecten en thema’s. Er wordt hier heel mooi en interessant werk gemaakt door kunstenaars en ontwerpers, dat overal op de wereld wordt getoond, maar hier nog niet. Denk aan wetenschap, technologie, kunstprojecten rond artificiële intelligentie, robotica en biotechnologie en we kunnen hier ook genetisch modificeren – dat willen we allemaal laten zien.”

Daarnaast wil Waag (co-creatie)workshops organiseren over de grote vraagstukken van de stad. “Dat doen we nu al in de hele stad en de rest van Nederland, maar ook dat willen we graag in eigen huis. Dat mensen uit de buurt kunnen hier gewoon binnenlopen en vragen: wat staat er deze week op het programma?”

Demystificatie

Iedereen kan meedoen, meent Stikker. “De bovenverdiepingen van Waag blijven in gebruik voor de professionals, op de begane grond moeten toegankelijkere, goedkopere apparaten en machines komen te staan waarmee het publiek aan de slag kan. We hebben de afgelopen jaren steeds beter geleerd hoe we ingewikkelde zaken toegankelijk kunnen maken. We doen heel erg aan demystificatie; zonder dat je het in de gaten hebt leer je hier wat programmeren is. En na een avondje spelen snappen mensen precies wat artificiële intelligentie is en kun je er prima over meepraten. Dat is wat we willen: wij streven naar een samenleving waarin technologie gedemocratiseerd is. Waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen.”

Nu is het moment, stelt Stikker. “Ik wil dit al lang, eigenlijk al vanaf de start. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in publieksprogramma’s en de bedrijfsvoering; we zijn nu met zestig man en we zijn in staat om het hele gebouw te huren.”

Ze heeft de tijdgeest mee; er gaan meer stemmen op om de culturele kant van de binnenstad te versterken. “Dat werd ons duidelijk uit de gesprekken met de burgemeester, de stadsdeelvoorzitter, buurtbewoners en andere betrokkenen. Dít is het moment om de publieke waarden terug te brengen in op de Nieuwmarkt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden