VVD en PvdA: Miljoen voor beveiliging exposities

Er moet een fonds komen van 1 miljoen euro, waaruit organisatoren van tentoonstellingen en debatten kunnen putten voor beveiliging. Dat vinden VVD en PvdA.

De komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard ging in mei van dit jaar gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Beeld anp
De komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard ging in mei van dit jaar gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.Beeld anp

Het gaat hier om evenementen die niet iedereen welgevallig zijn en dus beroering kunnen wekken en zelfs bedreiging kunnen opleveren. Maar dat mag die organisatoren niet van hun plannen afhouden, vinden VVD en PvdA. Ze doen het voorstel tijdens een debat over cultuur later maandag.

'Woorden moeten met woorden bestreden worden, nooit met wapens of bedreigingen. Maar in mei zagen we nog dat de lezing van de Deense cartoonist Kurt Westergaard in De Balie alleen onder zware beveiliging kon doorgaan. Wij horen steeds meer signalen dat organisatoren zich een volgende keer daar toch door laten afschrikken en dus aan zelfcensuur gaan doen', aldus PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

In totaal 13,5 miljoen
'Het lijkt me niet de bedoeling dat het vrije woord moet wijken voor de bekrompen gedachten van anderen. Zodra de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt moeten instellingen aanspraak kunnen maken op dit beveiligingsfonds, zodat de kosten voor beveiliging nooit een reden kunnen zijn om te zwijgen', vindt VVD-Kamerlid Michiel van Veen.

De partijen willen samen onder meer ook 6,5 miljoen voor beeldende kunst in gemeenten en op het platteland en een half miljoen voor topgezelschappen en toporkesten om hun internationale positie te versterken. In totaal willen ze 13,5 miljoen aan extra investeringen in de cultuursector, geld dat is gevonden bij het Gemeentefonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden