Update

VS voert druk op Hong Kong op over snelle uitlevering Snowden

De Verenigde Staten hebben tegenover nieuwszender CBS bevestigd dat ze met de autoriteiten in Hong Kong in gesprek zijn over een verzoek om uitlevering van klokkenluider Edward Snowden. Snowden vluchtte naar Hong Kong kort nadat hij documenten had gelekt naar The Guardian over een geheim spionageprogramma van de VS, het PRISM-programma.

Edward Snowden Beeld ap
Edward SnowdenBeeld ap

Volgens veiligheidsadviseur Tom Donilon van het Witte Huis wordt op dit moment bekeken op welke wijze Snowden kan worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo verklaarde een woordvoerder tegen CBS News. Er bestaat weliswaar een uitleveringsverdrag tussen de VS en Hongkong, maar daarin wordt een uitzondering gemaakt voor zogenoemde misdaden 'met een politiek karakter'.

Druk opgevoerd
Een hooggeplaatste anonieme bron heeft tegenover Reuters bevestigd dat de druk op Hong Kong met betrekking tot een snelle uitlevering wordt opgevoerd. 'Als Hong Kong niet snel tot actie overgaat, dan zal dat onze relatie verslechteren. We moeten ons dan bovendien afvragen in hoeverre Hong Kong zich aan onze regels houdt.'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen.

Snowden zou inmiddels onder bescherming van de politie in Hong Kong zijn geplaatst en zich in een safe house bevinden. In de Amerikaanse pers werd gespeculeerd dat de VS Snowden zouden kunnen ontvoeren. Hij heeft politiek asiel in IJsland gevraagd, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarover nog geen uitspraak gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden