VS: Pakistaanse regering keurde moord op journalist goed

De Pakistaanse regering heeft de moord op onderzoeksjournalist Saleem Shahzad 'gesanctioneerd', heeft de Amerikaanse militaire stafchef admiraal Mike Mullen gisteren gezegd. Door anderen wordt de moord op Shahzad toegeschreven aan de machtige Pakistaanse geheime dienst, maar Mullen wilde zo ver niet gaan.

Protesten na de moord op de journalist Saleem Shahzad. Beeld reuters
Protesten na de moord op de journalist Saleem Shahzad.Beeld reuters

De admiraal heeft de afgelopen vier jaar als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven veel met Pakistaanse functionarissen gesproken en bij hen aangedrongen op agressiever optreden tegen extremisten in het grensgebied met Afghanistan. Hij is de eerste hooggeplaatste Amerikaan die de Pakistaanse regering openlijk met de moord op Shahzad in verband brengt. Enkele weken na de moord op Shahzad werd een andere Pakistaanse journalist door mannen in politie-uniform in elkaar geslagen.

Tegenover journalisten die geaccrediteerd zijn bij het Amerikaanse ministerie van defensie zei Mullen gisteren Pakistan nog altijd bezig is zijn relatie met de Verenigde Staten te herzien, na de commandoraid op de schuilplaats van Osama bin Laden. Mullen zei niet te weten hoe de relatie zich uiteindelijk zal ontwikkelen.

'Onverantwoordelijke uitspraken'

Een anonieme Pakistaanse regeringswoordvoerder noemde de uitlatingen van Mullen vandaag 'uitermate onverantwoordelijk'. Hij zei dat een Pakistaanse regeringscommissie onderzoek doet naar de zaak en wie daar 'nationaal of internationaal' iets over te melden heeft moet dat bij die commissie doen.

Dood journalist
De 40-jarige Shahzad schreef voor de Asia Times Online en verscheidene andere publicaties. Hij hield regelmatig gevoelige onderwerpen tegen het licht, zoals de veronderstelde banden tussen extremisten en de staat. Zijn zwaar gehavende lijk werd eind mei gevonden nadat hij vrienden had verteld dat hij door de geheime dienst ISI werd bedreigd.

In Pakistan kwamen vorig jaar minstens acht journalisten om het leven, zegt het Comité ter bescherming van journalisten (CPJ) in New York.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden