Update

'VS bespieden Duitsland op grote schaal'

De Amerikaanse geheime dienst NSA monitort elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms'jes in Duitsland. Tot die conclusie komt het blad Spiegel dat inzage heeft gehad in geheime documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Beeld AFP
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.Beeld AFP

De activiteiten van de NSA blijken volgens Spiegel veel groter dan zaterdag bekend werd. Duitsland wordt door de VS net zo streng in de gaten gehouden als landen als China, Irak of Saoedi-Arabië. De VS spreken in documenten over Duitsland als 'aanvalsdoel'.

Koude Oorlog
De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger reageerde zondag verontwaardigd. 'Het tart elk voorstellingsvermogen, dat onze vrienden in de VS de Europeanen als vijanden zien'. Ze wil dat Amerika zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de berichten. Als de berichten waar zijn, ziet de minister vergelijkingen met de Koude Oorlog.

Volgens Spiegel verzamelt de NSA dagelijks informatie over 20 miljoen telefoontjes en rond de 10 miljoen internetuitwisselingen uit Duitsland die worden opgeslagen in Fort Meade bij Washington. Op hoogtijdagen kunnen wel 60 miljoen telefoontjes worden bekeken. Zelfs op kerstavond vorig jaar zaten de Amerikaanse spionnen niet stil met ongeveer 13 miljoen telefoonverbindingen en ongeveer 6,5 miljoen internetverbindingen.

Statistieken
Van de EU-landen wordt Duitsland daarmee het scherpst in de gaten gehouden. Volgens de statistieken die Spiegel onder ogen kreeg, verzamelt de NSA daarnaast bijvoorbeeld in Frankrijk dagelijks informatie over een kleine 2 miljoen telefoontjes en internetactiviteiten. Hoe sterk Nederland in de gaten wordt gehouden, is niet duidelijk.

Zaterdag ontstond algemene verontwaardiging over het bericht dat de NSA op grote schaal EU-diplomaten bespiedt in Washington. Politici reageerden geschokt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden