Vrouwen weten weinig van borstkanker

Luchtfoto van de wereldrecordpoging op het Museumplein, waarbij Pink Ribbon aandacht vroeg voor borstkanker. De 500 deelnemers houden allen roze paraplus omhoog. Foto ANP/ Erik van 't Woud Beeld
Luchtfoto van de wereldrecordpoging op het Museumplein, waarbij Pink Ribbon aandacht vroeg voor borstkanker. De 500 deelnemers houden allen roze paraplus omhoog. Foto ANP/ Erik van 't Woud

HAARLEM - Vrouwen zijn er slecht van op de hoogte welke factoren de kans op borstkanker vergroten. Zij noemen roken, erfelijkheid en overmatig alcoholgebruik, maar weten niet dat vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen of die kinderloos blijven, een grotere kans op de ziekte hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van het glossy Pink Ribbon Magazine, dat dit jaar voor de vijfde keer verschijnt. Het blad komt elk jaar uit aan het begin van de maand van de borstkanker.

Ruim de helft van de ondervraagden weet dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is, maar bijna vier op de tien vrouwen heeft geen idee hoe groot de kans op de ziekte is.

De helft van de ondervraagden reageert geschrokken als hun wordt verteld dat kinderloze vrouwen en vrouwen die op latere leeftijd hun eerste kind hebben gekregen, meer kans op borstkanker hebben. Een op de tien is niet onder de indruk. De helft van de ondervraagde vrouwen tot 24 jaar is bereid eerder met kinderen te beginnen, maar voor de vrouwen tussen 25 en 35 jaar geldt dat niet.

Vier op de vijf vrouwen geven aan dat de leeftijd voor de jaarlijkse controle op borstkanker van 50 naar 40 jaar moet worden verlaagd. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden