PlusFilm

Vrolijke liedjes, maar musical In the Heights nodigt niet uit tot dromen

In the Heights. Beeld Macall Polay
In the Heights.Beeld Macall Polay

In the Heights – de filmversie van de Broadwaymusical van Lin-Manuel Miranda (Hamilton) over het leven van de latinogemeenschap in Washington Heights, Manhattan – is niet zozeer een verfilming van een ­musical, als wel een musical die op het grote scherm te bekijken is. Als de vrolijke liedjes van Miranda je ­bekoren, valt er te genieten van de ­gezellige naïviteit in dit werk.

Terwijl de temperaturen in de hechte gemeenschap in New York stijgen, lopen de spanningen onder de inwoners op. De personages zijn verbonden met hun gemeenschap, maar dromen ervan te ontsnappen. Verteller Usnavi (Anthony Ramos in de rol die in de Broadwaymusical door Miranda zelf werd vertolkt) is een optimistische bodega-eigenaar die ervan droomt terug te keren naar de Dominicaanse Republiek. Vanessa (Melissa Barrera), het nagelsalonmeisje op wie Usnavi verliefd is, wil naar het centrum van New York om modeontwerper te worden.

Toch slaagt geen van hen erin om daadwerkelijk hun buurt te verlaten. Als het een andere film was geweest, zou dit een pessimistisch verhaal zijn over de onmogelijkheid van de Amerikaanse droom en het onvermogen om hogerop te komen. Maar hoewel dit op zijn minst gedeeltelijk te wijten is aan racisme, staan de beschrijvingen van hun leven vol met ‘maar ik vind het niet erg’-zinnen. In the Heights is een verhaal over discriminatie en gentrificatie, maar deze problemen vormen alleen de achtergrond voor een rooskleurig relaas waarin vroeger alles beter was.

De ontroerendste verhaallijn is die van Nina (Leslie Grace), die hard heeft gewerkt om toegelaten te worden tot universiteit Stanford, maar verslagen terugkeert nadat ze voor serveerster wordt aangezien en van diefstal wordt beschuldigd. Haar stem breekt wanneer ze zingend haar verhaal doet, maar de dames in de nagelsalon halen slechts hun schouders op en zingen vrolijk verder.

Het grootste probleem is het gebrek aan verbeeldingskracht in de regie van Jon M. Chu (Crazy Rich Asians, Step Up 2). Het verhaal over onze ­mogelijkheid te dromen wordt verbeeld door inspiratieloze medium­shots (vanaf heuphoogte gefilmd) en mist visuele afwisseling. Hoewel ontleend aan het echte leven, is In the Heights verre van realistisch. Helaas inspireert de film ons ook niet om te dromen.

In the Heights

Regie Jon M. Chu
Met Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace, Melissa Barrera, Olga Merediz
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Filmhallen, FC Hyena, De Munt, Pathé Noord, Studio K, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden