Vroeg realistisch schilderij van Piet Mondriaan ontdekt

Tijdens een taxatie in Zandvoort is door kunsthandelaar en taxateur Willem de Winter een vroeg realistisch olieverfschilderij ontdekt van Piet Mondriaan. Het is vanaf zaterdag te zien op de kunstbeurs PAN in de Rai.

Jan Pieter Ekker
Mondriaans portret van Elisabeth Sophia Maria (Betsy) Bergman-Cavalini Beeld .
Mondriaans portret van Elisabeth Sophia Maria (Betsy) Bergman-CavaliniBeeld .

Kunsthandelaar en taxateur Willem de Winter, bekend van Tussen Kunst & Kitsch, heeft tijdens een taxatie 'in een klein huis, vol met antiek' een vroeg olieverfschilderij ontdekt van Piet Mondriaan (1872-1944).

Het gaat om een portret van Elisabeth Sophia Maria Bergman-Cavalini, roepnaam Betsy. Het heeft een omvang van 73x53 cm en is gesigneerd en gedateerd in 1901. Mondriaan was toen 29 jaar oud.

Het vrij traditionele portret van Elisabeth Bergman-Cavelini is door vererving in de vrouwelijke lijn rechtstreeks afkomstig van Cornelis (Kees) Bergman, haar echtgenoot.

Stamboom
Het staat niet vermeld in de oeuvrecatalogus van de Amerikaanse kunstkenner Robert Welsch en Mondriaan-expert Joop Joosten, maar door de familieherkomst heeft het een sluitende en ononder­broken stamboom en kan het dus worden toegevoegd aan het oeuvre van Mondriaan.

Cornelis Bergman was makelaar in koffie en amateurschilder. Hij kreeg les van Mondriaan en was een belangrijk mecenas voor de schilder, onder meer door hem in de periode 1900-1910 een aantal portretopdrachten te geven.

Daaronder was een portret van hemzelf (ca. 1908) en een portret van zijn zoon Cornelis Bergman jr. (ca. 1907), die beide wél zijn opgenomen in het standaardwerk van Welsch en Joosten.

null Beeld .
Beeld .

Pionier
Mondriaan is bekend als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst; vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk is wereldberoemd. Maar in het begin van zijn carrière schilderde hij figuratief en moest hij hard werken om in zijn onderhoud te kunnen voorzien.

In mei-juni 1890 werden voor het eerst twee schilderijen van Mondriaan geëxposeerd op Tentoonstelling van Kunstwerken van Levende Meesters in de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In februari 1892 kreeg hij een studiebeurs van koningin Emma, in april stelde hij werk ten toon bij het Genootschap Kunstliefde in Utrecht.

Amsterdam
In 1892 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij in 1900 bevriend raakte met de schilders Arnold Gorter en Simon Maris; via Maris kwam Mondriaan in de chiquere avant-garde kunstkringen van Amsterdam terecht.

Mondriaans nieuw ontdekte portret van Elisabeth Bergman-Cavelini is vanaf morgen tot en met zondag 25 november te zien op de kunstbeurs PAN in de Rai, in de stand van Willem de Winters kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co.

Het tot in de puntjes gerestaureerde schilderij wordt gezien als een van de hoogtepunten: het is nieuw en het schilderij is nog nooit op de markt geweest. De vraagprijs ligt rond de 100.000 euro.

"Hij was in die tijd nog zoekende naar zijn eigen stijl," aldus De Winter. "Zijn latere, abstracte werk is soms miljoenen euro's waard; de vroege, meer impressionistische doeken van zijn hand zijn prijstechnisch nog te behappen."

Mondriaans portret van Elisabeth Bergman-Cavelini is vanaf zaterdag 17 november t/m zondag 25/11 te zien in de stand van Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co op de kunstbeurs PAN in de Rai.

Zaterdag verschijnt een PAN-bijlage bij Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden