Vrij Nederland wordt maandblad, hoofdredacteur Van Exter stopt

Het opinieweekblad Vrij Nederland wordt een maandblad. Dat meldt het tijdschrift maandag op zijn website. Hoofdredacteur Frits van Exter legt per 1 januari zijn functie neer.

Hoofdredacteur Frits van Exter legt per 1 januari zijn functie neer. Beeld Amaury Miller
Hoofdredacteur Frits van Exter legt per 1 januari zijn functie neer.Beeld Amaury Miller

De hoofdredactie en de uitgever hebben maandag de medewerkers van VN ingelicht. 'De uitvoering van de plannen betekent helaas een vermindering van het aantal vaste arbeidsplaatsen op de redactie', aldus de mededeling op de website.

Hoofdredacteur Van Exter kon nog niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen er verloren gaan. De plannen moeten eerst nog langs de ondernemingsraad voordat er uiteindelijke knopen worden doorgehakt. 'De redactie telt nu twintig fte's. We gaan van vier bladen per maand naar één. De reorganisatie zal fors zijn', reageerde hij.

Vrij Nederland heeft een oplage van 27.016 exemplaren, waarvan 26.310 betaald. Het blad bestaat 75 jaar en werd opgericht als verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. De naam was geïnspireerd op verzetszender Radio Vrij Nederland. De hoogste oplage bereikte VN in 1978 met 117.165 exemplaren.

Jongere lezers
Volgens hoofdredactie en uitgever Weekbladpers staat de exploitatie van het weekblad onder druk. 'Door de hoge omloopsnelheid van nieuws en meningen is het abonnement op een weekblad minder vanzelfsprekend geworden voor jongere lezers, van wie velen al het gevoel hebben dat zij tijd tekort komen', zeggen zij op de website.

Opinieblad HP/De Tijd ging VN voor. In 2012 veranderde dit weekblad ook in een maandblad. In 1993 had HP/De Tijd een oplage van ruim 51.000 stuks, vorig jaar waren dat er bijna 21.000.

Afscheid
Vrij Nederland zegt te gaan vernieuwen 'om zijn journalistieke ambities ook in de toekomst waar te kunnen maken'. Niet alleen verschijnt het blad in het tweede kwartaal van 2016 maandelijks, ook de website verandert. Die wordt uitgebreid met dagelijkse opinies en verder lanceert VN een multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek.

Hoofdredacteur Van Exter vertrekt per 1 januari. 'Dit is voor mij ook het moment om na meer dan zeven jaar afscheid te nemen. Ik heb het grootste vertrouwen in de toekomst van het vernieuwde VN, maar denk dat het goed is de verantwoordelijkheid daarvoor in handen te leggen van een opvolger', laat hij weten. Adjunct-hoofdredacteur Robert van de Griend neemt zijn taken waar totdat een nieuwe hoofdredacteur is benoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden