VPRO hekelt onder ede verhoren acteurs uit serie De Maatschap

De VPRO hekelt de beslissing van de rechtbank in Groningen om Robert Moszkowicz toe te staan elf acteurs en makers van de dramaserie De Maatschap op te roepen voor getuigenverhoor.

Redactie
Logo van VPRO Beeld anp
Logo van VPROBeeld anp

Het gaat om vier acteurs, onder wie Pierre Bokma en Daan Schuurmans, schrijvers, producenten en de regisseur. De VPRO hekelt het besluit van de rechter. "Hiermee wordt een kritische grens overschreden van artistieke en journalistieke vrijheid," schrijft de publieke omroep in een persbericht.

De serie, die in het najaar op tv komt, is gebaseerd op het leven van de advocatenfamilie Moszkowicz. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz is er sprake van auteursrechtenschending; er zou onrechtmatig worden geput uit het boek De Straatvechter van zijn vader Robert Moszkowicz.

Heroïne
Het gaat met name om een scène waarin Robert voor het eerst heroïne krijgt aangeboden en consumeert. De scène zou ook voorkomen in de serie.

Volgens de VPRO is er geen sprake van schending van auteursrecht geen sprake omdat De Maatschap gebaseerd is op feiten waaraan fictieve elementen zijn toegevoegd.

'Onnodige censuur'
De toekenning van de rechtbank noemt de omroep onnodige censuur op artistieke producties. "De artistieke en journalistieke vrijheid waarop makers in Nederland moeten kunnen vertrouwen komt hiermee onder druk te staan."

Wat Yehudi Moszkowicz de makers van De Maatschap gaat vragen wil hij niet zeggen. "Dat kruit hou ik nog even droog." Eerder vroeg hij toestemming van de rechter om het scenario te zien. De beperkte inzage die hij kreeg had niet het gewenste resultaat, aldus de advocaat. Vandaar dat hij nu onder andere de acteurs van de serie wil bevragen.

Yehudi Moszkowicz, de jongste advocaat uit het bekende advocatengeslacht. Beeld anp
Yehudi Moszkowicz, de jongste advocaat uit het bekende advocatengeslacht.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden