VPRO brengt eerbetoon aan Wim Brands

Naar aanleiding van het overlijden van presentator Wim Brands zendt de VPRO dinsdagavond laat een In Memoriam uit. 

Brands presenteerde het programma sinds 2005 Beeld anp
Brands presenteerde het programma sinds 2005Beeld anp

Daarin is een aflevering van Boeken op reis met de Noorse schrijver Karl Ove Knausgard uit 2013 te zien. Brands presenteerde bij de VPRO elke zondag het programma Boeken. Maandag overleed hij op 57-jarige leeftijd.

Interview

Het Parool sprak Wim Brands in 2014 over de dichtbundel 's Middags Zwem ik in de Noordzee. Lees het interview hier terug [+].

De uitzending van het radioprogramma 'Nooit meer slapen' staat dinsdagnacht helemaal in het teken van de presentator. Zondag 17 april volgt een speciale uitzending, met daarin zijn mooiste interviews.

Herhalingen
Brands was sinds de jaren tachtig bekend van veel VPRO-programma's - vooral radio - op het terrein van literatuur en filosofie. Zo was hij samen met Wim Noordhoek oprichter van het programma De Avonden. Brands presenteerde op tv Boeken sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs. De VPRO liet weten dat Brands leed aan een depressie 'die hem totaal onverwacht naar een zelfgekozen einde dreef'.

Op de dood van Brands is op sociale media onthutst gereageerd, ook door psychologen, schrijvers en politici. Taalkundige Wim Daniëls schrijft op Twitter: "Een treurige dag voor de literatuur nu zelfs de grootste pleitbezorger ervan het boek heeft dichtgeslagen."

De herhalingen van het boekenprogramma die de komende twee zaterdagen op tv zouden zijn, zijn geschrapt. Komende zondag, de reguliere uitzenddag van het literaire programma, stond er geen aflevering op de rol omdat de NOS dan de marathon van Rotterdam uitzendt.

Ten Slotte

Wim Brands was een van de weinige zichtbare ambassadeurs van het boek, schrijft literair journalist Maarten Moll in een Ten Slotte [+].

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden