Voormalig model en fotograaf Andre van Noord (54) overleden

Kunstfotograaf en voormalig model Andre van Noord is overleden. Van Noord had 30 jaar een modellencarrière en exposeerde begin dit jaar nog op de NDSM-werf.

Jan Pieter Ekker
Andre van Noord had 30 jaar een modellencarrière Beeld Ernst Coppejans
Andre van Noord had 30 jaar een modellencarrièreBeeld Ernst Coppejans

"Ik heb heel losbandig geleefd. In Parijs lag ik 's ochtends met theezakjes op mijn ogen om mijn wallen te doen slinken. Waar die drang naar feesten, drank en drugs vandaan komt? Onrust, denk ik, ik wilde altijd overal dwars doorheen. Ik vond het belangrijk naar het randje van de afgrond te gaan, eroverheen te kijken, da-hag te roepen en weer weg te lopen," vertelde Andre van Noord afgelopen zaterdag in Het Parool.

Het was zijn afscheidsinterview; de dag van publicatie overleed hij, thuis in Engewormer, in alle rust, met zijn vrouw en drie kinderen naast zich, op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

Modellencarrière
Van Noord had 30 jaar een modellencarrière; hij was een jongensachtige verschijning met dezelfde sexy swing in de heupen als Mick Jagger, de rauwe uitstraling van Iggy Pop en het gevoelige, poëtische hart van Nick Cave. Hij was het gezicht van het coole merk Umit Benan en liep shows in Milaan en Parijs.

Van Noord speelde een hoofdrol in Venus in Furs (1995) van het kunstenaarsduo Victor E. Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth; een foto die hij van zijn naakte gezin maakte, diende als inspiratiebron van Marlene Dumas' schilderij The Nuclear Family (2013).

Samen met zijn vrouw, conceptueel kunstenaar Marisca Voskamp, is hij door kunstenaar Gerald van der Kaap levensgroot vereeuwigd in het kunstwerk I Want A Permanent Wave op het nieuwe Noord/Zuidstation Europaplein.

Platencamera
Van Noord was zelf ook succesvol kunstfotograaf en hij schreef verhalen, gedichten en liedjes. Begin dit jaar exposeerde hij, samen met kunstenaar Aldo van den Broek, in Nieuw Dakota op de NDSM-werf foto's die hij in Duitsland had gemaakt nadat hij te horen had gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was.

Van Noord werkte veel met een oude, inklapbare platencamera, waarna de platen werden gescand en digitaal bewerkt. Ook experimenteerde hij met schoongeveegde negatieven die jaren onbeschermd op zolder lagen en het leggen van meerdere negatieven over elkaar. Het resultaat is vaak vlekkerig, melancholisch en puur.

Vorige week was Van Noord nog op de opening van zijn tentoonstelling The Bush and Other Stories in Galerie HE.RO in Noord. Op zijn laatste benen, maar hij genoot met volle teugen.

Lees ook: Het wonderlijke leven van model en fotograaf Andre van Noord

Andre van Noord was 30 jaar model Beeld André van Noord / Van Noord Family
Andre van Noord was 30 jaar modelBeeld André van Noord / Van Noord Family
Familieportret Beeld André van Noord / Van Noord Family
FamilieportretBeeld André van Noord / Van Noord Family
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden