PlusBlikvangers

Voorbijgangers raken nogal eens in de war van deze wildplasser

Beeld bij het veld van Arsenal. Nietsvermoedende fietsers raken er nogal eens van in de war. Beeld Nosh Neneh
Beeld bij het veld van Arsenal. Nietsvermoedende fietsers raken er nogal eens van in de war.Beeld Nosh Neneh

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Peter van Brummelen

Kan gebeuren natuurlijk, dat je als voetballer tijdens een wedstrijd ineens ontzettend nodig moet piesen. Zeker als je al wat ouder bent. En als er dan struiken of bosjes langs het veld staan, is de blaas snel geleegd. Bij voetbalvereniging Arsenal (ja, die heb je in Amsterdam ook) ontbreekt zulk groen en staat aan de buitenkant van het terrein een clubveteraan voor iedereen zichtbaar te wateren in een sloot. Hij is van steen, maar er komt echt een straal uit zijn piemel. Het is een kunstwerk van de vooral als reclamemaker bekende Erik Kessels.

Als ervaren voetbalvader weet je na jaren langs de lijn te hebben gestaan wel zo’n beetje wat je in Amsterdam bij uitwedstrijden aan extra’s kunt verwachten. Bij Swift hebben ze een goed broodje bal in de kantine, bij clubs met veel Surinaamse leden kun je in de rust complete maaltijden bestellen (“Peper en zuur erbij, meneer?”). Bij SDZ draaien ze op een goede dag gewoon Johnny Cash in de kantine, bij SV Kadoelen in Noord houden ze meer van het Amsterdamse levenslied en klinken Hazes en zijn navolgers ook tijdens de wedstrijd uit langs het veld opgestelde luidsprekers.

Maar de grootste attractie blijft de kunstcollectie van ASV Arsenal. Voetbal en beeldende kunst zijn geen heel gebruikelijke combinatie, maar bij Arsenal, dat voetbalt op sportpark De Schinkel vlak bij het Olympisch Stadion, werkt die uitstekend. Twee voetbalvaders bedachten het project Terreinwinst, waarvoor in 2011 een elftal kunstenaars werd gevraagd een kunstwerk voor de club te maken. De werken kwamen er met steun van de inmiddels opgeheven Skor (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en het toenmalige Fonds BKVB (het huidige Mondriaan Fonds).

Er staat en hangt prachtig werk bij Arsenal, bijvoorbeeld van fotograaf Hans van der Meer, van wie op de reclameborden langs een van de velden de fotoserie Tien manieren om geblesseerd te blijven liggen is te zien. Ook mooi is Roept u maar van Peter Stel, een enorme megafoon, geïnspireerd door ouders die zich al te luidkeels met wedstrijden bemoeien. Maar het meest tot de verbeelding spreekt Wildplasser van Erik Kessels.

Voor het beeld vroeg Kessels een Arsenalveteraan te poseren. Het beeld ziet er bedrieglijk echt uit en vooral gebruikers van het fietspad aan de andere kant van de sloot raken er nogal eens van in verwarring. De waterstraal stokt naar verluidt alleen bij strenge vorst. Er was trouwens ooit een voetballertje (zijn vader werkt bij Het Parool), dat uitgedaagd door zijn teamgenoten een slokje van die straal nam. Zijn bevinding: “Het smaakt naar steen.”

Sinds 2011

Kunstenaar Erik Kessels

Waar ASV Arsenal, IJsbaanpad 50

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden