Plus

Voor een dag eeuwig jong op het Forever Young Festival

Een Hilarische Bingo met Henny Huisman, workshops trommelen en good old kermisattracties: het Forever Young Festival wil laten zien dat senioren niet heel de dag hoeven te praten over wat ze níet meer kunnen.

De workshop djembé & dans: een van de grote hits van het festival. Beeld Dingena Mol
De workshop djembé & dans: een van de grote hits van het festival.Beeld Dingena Mol

De Neil Diamond-imitator heeft een uitstekende Sweet Caroline in huis. Het festivalterrein langs het Weerwater in Almere is al goed vol. Minimumleeftijd is 65 jaar, al wordt een uitzondering gemaakt voor een mantelzorger p.p.

Het Forever Young Festival is blind een groot succes. Alle 10.000 - gratis - toegangsbewijzen waren snel weg. Bij de workshop sleutelhanger maken zijn nog wel de nodige plekken vrij. Er is ook zoveel te kiezen. Daar is een overzichtelijk blokkenschema voor.

De beveiliging controleert tassen en zeker de grotere, in het mandje van een rollator. Waar zoeken ze naar? Een beveiliger: "Alcohol. Ik verwacht niet dat ze met een bazooka komen."

De talkshow van Tineke de Nooij wordt live uitgezonden door Omroep Max, EO-coryfee Bert van Leeuwen loopt ook vrij rond en maakt een praatje met drie dames die net een patatje met eten. De rij voor de Hilarische Bingo van Henny Huisman is een uurtje voor aanvang al aanzienlijk.

Het houdt niet op bij 65
De workshop djembé & dans is ook vol. Tegen de dertig ouderen zitten in een kring, elk achter een trommel. Eerst tien minuutjes oefenen en dan vijf minuutjes 'buiten optreden'. De hele middag door.

De leraar zet een lekker ritme in, de leerlingen volgen als vanzelf. Leraar Ivo van der Ham: "Ik hoef jullie niets uit te leggen, jullie zijn experts!"
Het advies is wel: ringen af, want vingers worden dikker van al dat getrommel.

Dan: ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta olé!
Overal blije hoofden. En dan moet danser Aboubacar Soumah nog beginnen.
"Hartstikke leuk!" zegt Gé Snijders (89), een van de fanatiekste deelnemers. "Dat doe je thuis niet, hè."
Dochter Wil Snelders (62): "Ze is in alles fanatiek, hoor."
Het is het tweede Forever Young Festival. Vorig jaar was het met 5000 bezoekers ook al zeer geslaagd.

Initiator Sietse Dugour: "De focus bij seniorenzorg is: je hebt zorg nodig, je kunt dingen niet. De hele dag door. Maar er is veel meer dan zorg. Mensen met elkaar in contact brengen. Daarom trekken we met ons festival ook fitte en vitale mensen. We zijn er om eenzaamheid tegen te gaan én te laten zien dat het leven niet ophoudt bij 65 jaar."

Kakelkar
Good old kermisattractie de rups komt tot stilstand, het doek gaat open. En? Stiekem snel kusjes gegeven?

"Ja natuurlijk," zegt Angelina (66) uit Friesland. Dat hoort zo. Vroeger zei je wel dat je had gezoend, maar dat was niet waar. Nu wel. Met hem, ja. Dat is mijn man."
Verderop in de Kakelkar, een ouwe Kip Caravan, kan de liefhebber zijn ei kwijt in een videoboodschap. Zingen, rappen, een gedicht voordragen - alles mag.

Elly Laheij (70) uit Den Bosch stapt de caravan uit. Ze heeft haar zus heel veel sterkte gewenst.

"Ze is van de fiets gevallen en ligt in coma, morgen precies een jaar geleden. Ze komt nooit meer thuis. Anders was ze vandaag vast en zeker meegekomen."

Kan Laheij toch nog een beetje genieten van het festival? "Dat zal wel moeten, hè."

De volgende tributeband is alweer begonnen. Born to Be Wild galmt over het terrein. Voor het podium is het dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden