PlusFilmrecensie

Voor de Hansen en Grietjes is de kille ruilhandel de normaalste zaak van de wereld

In Hans betaalt de schade duikt filmmaker Mildred Roethof in de wereld van sugardating, waarin knappe, jonge vrouwen (Grietjes) zich laten kopen door een man (Hansen) voor een avond aan een viptafel of een vakantie, in ruil voor luxe spullen.

Sara Luijters
Hans Betaalt de Schade Beeld videoland
Hans Betaalt de SchadeBeeld videoland

Liever liefdesverdriet in een Mercedes dan in een tram. #bossbitch #hans­betaalt: het is een post van een jonge, sexy vrouw op Instagram. De vrouw noemt zichzelf een ‘Grietje’, iemand die zich door een ‘Hans’ laat uitbetalen in designertassen, Louboutins, sieraden en luxe vakanties, in ruil voor aandacht, gezelschap en seks. Dit fenomeen – sugardating – is de laatste jaren, mede door sociale media, uitgegroeid tot een lifestyle.

In de documentaire Hans betaalt de schade, die vanaf dinsdag op Videoland te zien is, onderzoekt Mildred Roethof de motieven van enkele jongeren die in sugardating actief zijn. Ze volgt de vriendinnen en ondernemers Marianna en Dina en laat zien hoe ze in deze wereld vol klatergoud terecht zijn gekomen. Ze leggen uit wat een Hans is: “Echte Hansen hebben centjes en betalen de rekening.” Een andere dame verwoordt het zo: “Een man denkt maar met twee dingen: z’n lul en zijn maag.”

Nieuwe borsten van ‘Hans’

Veel vrouwen laten zich kopen door mannen die met ze willen pronken tijdens een etentje of aan een viptafel. Ondernemer Gino doet een boekje open over zijn leven als ‘Hans’ die regelmatig een dame een paar borsten cadeau doet, of een Rolex.

Roethof hoopt met de documentaire te laten zien in wat voor bubbel we leven. “Mede door de druk en invloed van sociale media wordt de drang naar luxe, geld en uiterlijk vertoon groter, maar ook man-vrouwverhoudingen krijgen door de doelgroep zelf een andere dimensie.”

Ze stelt in haar documentaire de vraag wie nu eigenlijk wie gebruikt. De conclusie: als deze dames al ergens slachtoffers van zijn, dan is het van de druk om het luxe leventje zoals de Kardashians te leiden. Voor de Hansen en Grietjes is de kille ruilhandel de normaalste zaak van de wereld en er komt geen dwang van een gewelddadige loverboy of pooier aan te pas. Veel sugarbabes zien zichzelf als ‘bossbitches’ die mannen misbruiken, niet andersom.

De enige met wie je wellicht medelijden kunt krijgen, is Samantha, die na een slechte jeugd zich laat verleiden door een veel oudere Hans. “Een Hans kan veel van je vragen. Je weet niet wat de prijs is die een meisje moet betalen, voor die ene snap op een jacht in Dubai,” zegt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden