Voetbal en heldinnen op het Junior Grachtenfestival

Tijdens het Junior Grachtenfestival gaan twee kindervoorstellingen in première. ‘Kinderen geven makkelijk hun eigen invulling aan muziek.’

Katarina Schul
Junior Grachtenfestival Beeld Melle Meivogel
Junior GrachtenfestivalBeeld Melle Meivogel

Een wasbeer, een zangvogel en een schildpad spelen een potje voetbal midden in de jungle. Plots bederft een plensbui het spelplezier en moeten ze snel onderdak vinden. Maar waar? In Beestenboel in de bush vertelt blazers­trio ­Dividivi3 het verhaal van de zoektocht. De voorstelling gaat tijdens het Grachtenfestival in première.

“We spreken alleen met onze instrumenten,” zegt ho­boïste Paloma de Beer, die Dividivi3 samen met dwarsfluitiste Rieneke Brink en altklarinettiste Ilse Eijsink begon. ‘‘Kinderen geven makkelijk hun eigen invulling aan muziek.” Onder meer de energieke muziek van Haydn en van de Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla verbeelden het gehannes van de drie vriendjes. De dwarsfluit vertolkt de zangvogel, met hoog en melodieus geblaas, de altklarinet speelt de trage schildpad, en het indringende geluid van de hobo symboliseert de voorzichtige wasbeer.

Licht en schaduw

Ook De schaduw van licht, de nieuwste voorstelling van gezelschap Opera Dolleboelja, gaat tijdens het Junior Grachtenfestival in première. Zanger en oprichter Ron Vervuurt schreef speciaal voor het festivalthema Schatten van Vrouwen een kinderopera over een heldin. “Ik ­wilde een verhaal vertellen zonder de typische, patserige macho die de prinses even komt redden.” Zijn inspiratiebronnen Florence Nightingale en Moeder Teresa brachten hem op het idee van licht en schaduw.

De schaduw van licht is een raamvertelling over Heli Helder, een puberaal meisje dat geen schaduw heeft. Een getroebleerde kunstenaar, gespeeld door Vervuurt, slaat dicht als hij over haar probeert te vertellen. Een vrouwelijke muze staat hem bij. “De voorstelling is een eerbetoon aan heldinnen van vroeger en nu,” zegt Vervuurt.

Opera Dolleboelja en Dividivi3 doen al meerdere jaren mee aan het Junior Grachtenfestival en maken daarnaast het hele jaar door kindervoorstellingen. “De onbevangenheid en directheid is het mooiste van een kinderpubliek,” zegt Vervuurt. Kinderen reageren direct op de energie van de muziek, als die vrolijk is dansen ze mee, als die droevig is, ontstaat er stilte.

10, 11, 14 en 17 augustus: Beestenboel in de bush (2+), ­verschillende locaties en tijden.

10, 11, 14 en 17 augustus: De schaduw van licht (5+), ­verschillende locaties en tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden