Plus

Vocaliste Petra Berger stopt haar cd's nu zelf in de brievenbus

Passione heet het nieuwe album van zangeres Petra Berger. De sopraan bracht de plaat in eigen beheer uit, mede dankzij crowdfunding. "Doodeng. Je stelt je heel kwetsbaar op."

Arno Gelder
Petra Berger: 'Sommige mensen zeiden dat de 'oude Petra' op deze cd terug is' Beeld Persfoto
Petra Berger: 'Sommige mensen zeiden dat de 'oude Petra' op deze cd terug is'Beeld Persfoto

Het had bitter weinig gescheeld of Petra Berger (53) had de muziek voorgoed vaarwel gezegd. De zangeres, die sinds begin deze eeuw met succes eigentijdse en klassieke muziek verbindt, moest het sinds 2008 zonder platenmaatschappij stellen als gevolg van de aanhoudende crisis in de muziek­industrie.

"Ik had een terugkeer in de muziek al losgelaten en liet me omscholen tot communicatietrainer. Ik ben afgestudeerd op 'geweldloze communicatie' - de omgang met elkaar in persoonlijke en werkrelaties zonder dat er meteen conflicten ontstaan. Je zoekt juist verbinding en dat is in deze tijd van verruwing, bijvoorbeeld op sociale media, actueel."

Vorig jaar luisterde ze naar eigen zeggen alsnog naar 'de schreeuw diep van binnen' om haar passie te volgen. "Ik trad op in theaters met de voorstelling Touched by Streisand, mijn ode aan Barbra Streisand.

"In een van de video's tijdens de show zegt Streisand: 'Iedereen moet zichzelf doelen blijven stellen. Als ik niet meer naar mijn hart luister, pleeg ik zelfmoord...' Die uitspraak van de vrouw die op haar 76ste gewoon nog een nieuwe plaat maakt, inspireerde me enorm."

Doodeng
Petra Berger besloot een nieuw album op te nemen en een beroep te doen op crowdfunding, waarbij mensen haar financieel konden ondersteunen. "Want bij mij ligt geen 40.000 euro op de plank..."

'Doodeng' noemt ze het project. "Er schiet van alles door je hoofd. Ben ik niet te oud? Zijn er nog fans? Stel dat je niks ophaalt? Dan ga je af als een gieter. Je stelt je uiterst kwetsbaar op, zegt in feite: help! En dat is voor iemand als ik, die haar onafhankelijkheid koestert, een grote stap."

De verschijning van Passione, haar nieuwe cd waarop ze twaalf Italiaanse klassiekers verzamelde, is het tastbare bewijs dat Petra Berger nog altijd een geliefde vocaliste is. Vooral Nederlandse amateurkoren en -orkesten ('In ons land van hoog niveau') bleken gulle gevers.

Tijdens de tournee die ze momenteel maakt en die na zomer in reprise gaat, ontmoet ze ook haar fans, dankzij wie Passione mede verscheen.

"Ik kreeg reacties: dat jij dit moet doen? Maar ook: ik heb gedoneerd omdat je me altijd zo veel gaf met je muziek. Heel lief, ze gunden het me. Sommige mensen zeiden dat de 'oude Petra' op deze cd terug is."

Leuke verplichtingen
"Aan crowdfunding is altijd een tegenprestatie verbonden. Bijvoorbeeld een optreden met een koor. Een zangworkshop. Een gesigneerde cd. Of een gratis download van de plaat. Hartstikke leuke verplichtingen, waaraan ik inmiddels heb voldaan."

Dat ze nu alles in eigen hand heeft, heeft ook voordelen. "De vrijheid bijvoorbeeld. Vroeger had ik vijf mensen bij de platenfirma die alles voor mij deden - nu doe ik zelf cd's in enveloppen en ga ik naar de Jumbo om ze op te sturen. Ook naar Mexico, Uruguay, Turkije en Canada, waar nog altijd veel fans wonen. Prima toch? Dat hoort er nu bij."

Voor Passione zocht ze contact met de jonge arrangeur en producer Joost van den Broek. "Een getalenteerde dertiger, die werkt met metalbands als Epica en Navarone. Een gedurfde onderneming, ja. Tegelijk vertoont mijn muziek op symfonisch vlak overeenkomsten met metal."

Ook deed ze een beroep op componist en pianist Edwin Schimscheimer, bekend van producties met René Froger, Willeke Alberti en Paul de Leeuw. Uit Italië werd gitarist Adriano del Sal ingevlogen voor authentieke Italiaanse finesse. "We zijn eerst met z'n vieren muziek gaan maken. Heel basaal. Een sensatie, vond ik."

Speellijst: Petraberger.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden