PlusSerierecensie

Vlotte actiekomedie Lupin is prima lockdownvermaak

Omar Sy als meesterdief Assane Diop in Lupin. Beeld Netflix
Omar Sy als meesterdief Assane Diop in Lupin.Beeld Netflix

Ruim een eeuw geleden bedacht de Franse schrijver Maurice Leblanc het personage Arsène Lupin, een gentleman-dief, die dankzij zijn vindingrijkheid en vermommingen ongrijpbaar blijft voor de politie. Hij werd geïntroduceerd in een tijdschriftfeuilleton en was al snel razend ­populair. Voor Lupin was het spel belangrijker dan de knikkers – gestolen sieraden gaf de charmeur net zo makkelijk weg aan mooie vrouwen.

Zijn avonturen werden zeven keer verfilmd, het recentst in 2004. Ook werden er al vier televisieseries rond de gentleman-dief gemaakt. Sinds kort heeft Netflix daar een vijfde aan toegevoegd, kortweg Lupin geheten.

Deze update speelt niet meer aan het begin van de 20ste eeuw, maar in hedendaags Parijs. Een andere belangrijke wijziging is dat de hoofdpersoon wordt gespeeld door de zwarte acteur Omar Sy, bekend uit het kassucces Intouchables. Als de ongrijpbare dief Assane Diop zet hij zijn joviale charme volop in om anderen – de Parijse politie voorop – een loer te draaien. Zijn huidskleur zorgt voor een extra dimensie: zo werkt Diop aan het begin van de eerste aflevering als schoonmaker in het Louvre. Een prima dekmantel om het bewakingssysteem te inspecteren, want ‘schoonmakers zien ze niet: zij van boven kijken niet naar beneden’.

Halssnoer

Assane Diop heeft zijn zinnen gezet op een halssnoer dat op een veiling 20 miljoen moet opbrengen. Het is hem niet zozeer om het geld te doen, hij heeft vooral een rekening te vereffenen met de eigenaars van het snoer, de familie Pellegrini. Toen Assanes vader als chauffeur bij de rijke familie werkte, werd het snoer ontvreemd. Vader Diop werd verdacht van de diefstal en ging de cel in – iets wat Assane de familie nooit heeft vergeven.

De scènes in hedendaags Parijs worden afgewisseld met flashbacks van 25 jaar eerder, toen de jonge Assane van zijn vader een boek kreeg dat zijn leven zou veranderen: De avonturen van Arsène Lupin.

Ook dat is een geestig nieuw element in deze update: de personages zijn bekend met Arsène Lupin en zijn werkwijze. Ook een van de rechercheurs die zich op de juwelenroof stort, vermoedt het werk van een nieuwe Arsène Lupin, maar zijn suggestie levert hem slechts de hoon op van zijn collega’s.

Fietskoerier

Hoewel onderwerpen als discriminatie niet uit de weg worden gegaan, is Lupin vooral een vlotte actiekomedie. De Franse regisseur Louis Leterrier maakte eerder met de Hollywoodfilm Now you see me al een vermakelijke film over charmante oplichters. In Lupin zien we onder meer hoe Assane, vermomd als fietskoerier, de politie te slim af is door bij een achtervolging een regiment identiek geklede fietskoeriers op te trommelen. De rode draad over de openstaande rekening met de familie Pellegrini zorgt bovendien voor een dramatische lijn, die de afleveringen verbindt. Met zijn vele Parijse locaties is Lupin daarnaast prima lockdownvermaak, nu een weekendje Parijs even niet kan.

Lupin

Regie: Louis Leterrier
Met: Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier
Te zien: Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden