PlusPS

Vlogsterren Nesim (23) en Qucee (24): 'We gaan alles pakken'

Nesim (23) en Qucee (24) zijn met hun YouTubekanaal Supergaande vlogsterren geworden. Nu hebben ze in Amsterdam ook een talkshow. 'Wie weet gaan we wel het theater in.'

Rajko Disseldorp
YouTubevloggers Quentin Correia en Nesim Najih (l). 'Supergaande heeft ons leven structuur gegeven' Beeld Marc Driessen
YouTubevloggers Quentin Correia en Nesim Najih (l). 'Supergaande heeft ons leven structuur gegeven'Beeld Marc Driessen

'Vind je het niet erg om in mijn vlog te komen?" vraagt ­Qucee - echte naam Quentin Correia.

Twee seconden later staat de camera al aan: "We hebben vandaag een interviewtje voor Het Parool. Ik dacht dat we met een oude journalist van de krant zouden spreken, iemand van veertig jaar. Maar dat is helemaal niet zo."

Als hij de camera weer wegdoet, vertelt Qucee hoe enthousiast hij is dat hij in de krant komt. "Toen dat voor het eerst gebeurde, was ik veertien. In de lokale krant stond: 'Spijkenisse in de ban van fietsenroof.' We hadden van die speciale sloten van fietsen gestolen, maar niemand wist dat wij het waren. Met vrienden onder elkaar vonden we het echt heel stoer om toen in de krant te staan."

Hij moet erom lachen. "Maar we zijn qua criminaliteit nooit verder gegaan, dat wilden we niet. En nu komen we alleen maar positief in de krant."

Hoeveel geld heb jij op je rekening? Hoe lang houd jij het vol in bed? Met wie mag jouw dochter niet thuis komen? En willen vrouwen eigenlijk een grote piemel? Het zijn de brutale vragen waarmee Nesim - Nesim 'Najih' el Ahmadi - en Qucee in nog geen jaar tijd razend populair zijn geworden op YouTube.

Ze plaatsten begin maart vorig jaar hun eerste straatinterview. Ondertussen staat de teller van het kanaal op 34 miljoen views en bijna 250.000 abonnees. Tijdens het interview in de Amsterdamse koffietent Quartier Putain nemen Nesim en Qucee meteen de leiding.

"Zo," zegt Nesim. "We gaan jou interviewen. Hoeveel keer per week heb je seks? Wanneer was de laatste keer?" Ze lachen.

Foto's van loodgietersbusjes
Tijdens hun eerste opnames vorig jaar stuurden de mannen elkaar foto's van loodgietersbusjes. Waarom? Nesim: "Omdat we elkaar er dan aan herinnerden dat we nog altijd loodgieter konden worden, maar dat ons plan gewoon moest lukken. Het motiveerde ons om harder te werken."

Qucee: "Ik had toen zelfs geen geld voor een treinkaartje. Dan moest ik mijn moeder of Nesim vragen of zij dat wilden voorschieten, zodat we die video konden opnemen."

Ze leerden elkaar kennen tijdens rapbattles. In de tijd dat Nesim nog bij BNN werkte, waar hij twee jaar programma's als presenteerde, waaronder Rambam.

Nesim kreeg vervolgens bij BNN de keuze: of een programma presenteren dat hij niet wilde presenteren of zijn contract werd niet verlengd. "Dat programma paste gewoon niet bij mij." Met als gevolg dat Nesim een half jaar werkloos thuiszat, terwijl zijn vrouw naar haar werk ging. "Ik ben sowieso van strijden totdat het lukt."

Voor Qucee was dat ook een donkere periode. Hij had geen werk of opleiding. "Ik zat alleen maar binnen: gamen, gamen, gamen. In heel 2015 ben ik misschien vijftien keer buiten geweest. Ik was niet zo depressief dat ik van een brug wilde springen, maar voelde me wel down. Er waren genoeg dagen dat ik pas om vier uur mijn bed uitkwam. Supergaande heeft mijn leven structuur gegeven."

Nesim: 'Wij interviewen eerlijk en open vanuit interesse en dat voelen de gasten ook' Beeld Marc Driessen
Nesim: 'Wij interviewen eerlijk en open vanuit interesse en dat voelen de gasten ook'Beeld Marc Driessen

Misschien zit het succes van de straatinterviews in de manier waarop Nesim en Qucee de jongeren benaderen -als één van hen. Nooit wordt de sfeer in de video's grimmig of vervelend. Soms krijgt het duo bijzondere types voor de camera: jongeren die wel voor hún camera willen spreken.

Op de Rotterdamse Lijnbaan interviewt Nesim een jongen die wat angstig om zich heen kijkt. "Concentreer je even op mijn vraag. Je hebt een dochter gekregen. Met wie mag zij niet thuiskomen?" vraagt Nesim. "Met een thaibokser, mattie. Ik ga haar gelijk laten thaiboksen, vriend. Fok die wijven. Broer, ik ga geen dochter, maar een man krijgen. Mijn dochter moet een man worden." Nesim lacht hard. Dan: "Jouw dochter moet een man worden?"

Openhartige interviews met rappers
In Quartier Putain op het Oudekerksplein zijn Nesim en Qucee een talkshow begonnen. Ze ontvangen er sinds november voornamelijk rappers die wellicht dezelfde houding hebben als de jongeren op straat. Ze vertellen open over hun rapcarrière en hun persoonlijke leven.

Veel rappers als Boef - die normaal liever geen interviews doen - schuiven bij hen aan tafel. Qucee: "Het is eigenlijk een lange picknicktafel."

Waarom komen ze? ­Nesim: "Omdat wij het zijn. Wij zijn geen journalisten die een interview doen om echt iets uit de gast te halen voor de krantenkoppen. Wij interviewen eerlijk en open vanuit interesse en dat voelen de gasten ook, waardoor zij zich kwetsbaarder opstellen."

Hebben de jongemannen het gevoel dat zij nu een voorbeeld zijn voor jongeren? Zelf werk creëren, iets doen wat je het liefste wilt doen? Nesim: "Ik denk dat wij wel een blauwdruk hebben gemaakt."

Qucee: "Maar er zijn nu ook mensen die ons nadoen op YouTube en dat werkt volgens mij niet."

Nesim: "Er zijn veel van die Chinese replica's, snap je? En wij zijn gewoon Sony." Enthousiast: "Boem, zet dat in je krant." Hij denkt even na. "Of is Sony een Chinees merk? Volgens mij wel, man." Ze lachen weer.

Succesvolle straatinterviews en een succesvolle talkshow. En ze willen meer. Nesim heeft een rapalbum uitgebracht en Qucee deed vroeger mee aan rapbattles. Ze interviewen nu rappers. Willen ze niet diep van binnen rappers zijn?

"Ja, man," zegt Nesim. "We komen binnenkort met een Supergaandemixtape. Het plan is om jaren aan Supergaande te blijven werken. En we willen alles doen. Wie weet gaan we wel het theater in, maken we een film. We gaan alles pakken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden