PlusAchtergrond

Vloggen met Minoes en kliederen met Floddertje in Kinderboekenmuseum

In de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt maken Pluk, Wiplala en Otje de dienst uit.

Arno Gelder
Ook Minoes is een thema op de expositie in het Kinderboekenmuseum. Beeld Eveline van Egdom
Ook Minoes is een thema op de expositie in het Kinderboekenmuseum.Beeld Eveline van Egdom

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is niet alleen een kinderparadijs, ook (groot)ouders kunnen er hun hart ophalen. Het museum bestaat 25 jaar en viert dat vanaf komend weekend met de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt.

Bijzondere en dikwijls rebelse kinderen als Ibbeltje, Pluk van de Petteflet, Abeltje, Wiplala en Minoes gaan immers al decennia mee en zijn tot op de dag vandaag volstrekt tijdloos gebleven.

Interactie sleutelwoord

Hoe dat komt? Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, waagt een poging: “Annie M.G. Schmidt schreef voor één lezer: haarzelf. Ze was wars van modes en heersende trends en ging gewoon haar eigen goddelijke gang. Daarom flonkert en knispert haar werk nog steeds van eigenzinnigheid en oorspronkelijkheid.”

Bovendien: Annie M.G. Schmidt was zelf een licht anarchistische kunstenares. Zeker in de matte jaren vijftig en de vroege jaren zestig stond haar werk in schril contrast met de gangbare jeugdliteratuur, waarin kinderen meest lief en voorbeeldig waren. Niet die bij Annie M.G.: die waren autonoom, tegendraads, opstandig en zelfbewust.

Annie M.G. is volgens Meinderts de vanzelfsprekende keuze om het 25-jarig bestaan van het museum te vieren. “Ze zou het Kinder­boekenmuseum 25 jaar geleden openen, maar werd ziek. Een half jaar later overleed ze.”

Op de expositie is interactie het sleutelwoord, als altijd in het museum. “We willen dat de kinderen aan de slag gaan, echt zelf iets mee­maken,” vertelt Anouk van Dijk, coördinator educatie. “En dat ze er ook wat van opsteken.”

Bewonersbingo

De ‘eigenwijze kinderen’ uit het werk van Schmidt komen op de tentoonstelling echt tot leven. Van Dijk: “Je kunt in de lift van Abeltje stappen en op reis gaan. Een poezenvlog met Minoes opnemen en met Floddertje in de keuken kliederen. Gedichten maken op de Gedichtenbouwplaats van Ibbeltje. En in de tas van Nella Della stappen, zodat je je zo klein voelt als Wiplala.

“Ook hebben we een Petteflet en kunnen kinderen een ‘bewonersbingo’ spelen. Verder is er een bus waarin liedjes van Annie M.G. Schmidt klinken. Niet alleen kinderliedjes, maar ook Op een mooie Pinksterdag en Ja zuster, nee zuster.

De typemachine van de schrijfster, een Remington Athene, is er te zien en er zijn vele spellen te spelen die geactiveerd kunnen worden met een soort magische armband.

Zo verwerven de kinderen een ‘Eigenwijs­bewijs’, waarop staat vermeld op welke creatie van Annie M.G. ze het meest lijken. Op de slordige Floddertje, de avontuurlijke Abeltje, de ondernemende Ibbeltje of op de zelfstandige Pluk.

Niet op het knopje drukken

Bovendien wordt er aandacht geschonken aan de illustratoren van haar werk. Fiep Westendorp natuurlijk, en Wim Bijmoer die Dikkertje Dap en De spin Sebastiaan tekende.

Van Dijk: “Als je hier binnenkomt, stap je eigenlijk al in een van haar boeken. Je kunt hier heerlijk je gang gaan, want wat doe je als 9-jarige als er duidelijk staat bij de lift van Abeltje: ‘Niet op het groene knopje drukken’…? Juist.”

De permanente expositie in het Kinderboeken­museum in Den Haag wordt zaterdagavond geopend. Bezoekers kunnen vanaf zondag terecht voor allerlei activiteiten. www.kinderboekenmuseum.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden