Plus

Vjeze Fur oefent op Instagram alvast voor een toekomstig kookprogramma

Op Instagram geeft Freddy Tratlehner (bekend als Vjeze Fur) zijn volgers een eigenzinnig lesje haute cuisine. En in tegenstelling tot wat zijn artiestennaam impliceert, ziet het er allemaal nog smakelijk uit ook.

Freddy Tratlehner: 'Ik ben geen professionele kok, maar een amateur met wat skills en een goede smaak.' Beeld Thijs Ashman

Zeg een fan van De Jeugd van Tegenwoordig dat Freddy Tratlehner (35) kookliefhebber is en je kunt op een brede grijns rekenen. Maar wie het lid van de Nederlandse hiphopgroep op Instagram volgt, weet dat hij de kneepjes van het vak kent.

De afgelopen weken verschenen op Tratlehners account (vjeze_fur) video's waarin hij ingewikkelde gerechten uit zijn keuken tovert. Met een bandana om zijn hoofd maakt hij moeiteloos pasta met kreeft, taco de lengua (koeientong) en bospaddestoelenrisotto. In een ander filmpje leest hij Cees Holtkamps recept voor mayonaise voor. Of hoe hij het noemt: mayomenaise.

Schelpies met tagliolioni
Want bij Tratlehner moet het natuurlijk wel vermakelijk zijn. Koken hoeft niet te serieus. "Het moet leuk zijn om naar te kijken. Zelf vind ik de video's hilarisch, ik hoop dat mensen zien dat ik er lol in heb."

Voor zijn spaghetti vongole ("schelpies met tagliolioni") duikt hij in de Amstel om met een handvol schelpdieren boven te komen. Als zijn pasta kreeft klaar is, prakt hij die ("een smaak, een volk, een prak"), waarna hij het met een pureestamper opeet. Saffraan heet op z'n Vjeze Furs 'de cocaïne onder de kruiden'.

Het begon toen hij zich twee maanden geleden tot taak stelde de perfecte Franse omelet te maken. Zijn pogingen - een stuk of twintig - postte hij op Instagram. "Dat vonden mensen grappig," aldus Tratlehner.

Hoewel hij behoorlijk dik werd door de hoeveelheid boter die erbij kwam kijken, kwam hij zo op het idee om zijn kookkunsten vaker tentoon te spreiden. Kleine moeite, vindt Tratlehner: "Je moet tóch eten."

De meeste gerechten in de video's heeft hij vaker gemaakt. "Ik hou gewoon van goed eten en ik kook graag. We hebben allemaal prachtige producten in Nederland, waarom zou je die niet gebruiken?"

Experimenteel
Ook aan gevestigde koks gaan zijn keukencapriolen niet voorbij. Zo bakt hij met Holtkamp ("de André Hazes van de patisserie") en krijgt hij binnenkort een 'chef met meerdere Michelinsterren' op bezoek. "Ook wil ik dat Joris Bijdendijk van Rijks langskomt. Met hem zit ik op één level. Hij kookt experimenteel en met veel ­orgaanvlees."

De voorliefde voor orgaanvlees en experimenteren vind je terug bij zijn voorbeelden. Hoewel hij geen televisie heeft, kijkt Tratlehner graag naar kookprogramma's. "Voor techniek moet je bij Gordon Ramsey zijn. Anthony Bourdain, die vooral kijkt naar de cultuur van het eten, is ook sick."

Een toekomst als tv-chef ziet hij best zitten, al hoeft hij geen traditioneel kookprogramma. "Ik ben geen professionele kok, maar een amateur met wat skills en een goede smaak. Maar het mag meer worden dan dit. Ik zou best een kookprogramma willen."

En wat het geheim is voor de perfecte Franse omelet? "De pan niet te heet laten worden. En heel veel boter. Wat bieslook maakt het nog lekkerder."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.