Plus

Vioolspeler staat weer op het Tweede Marnixplantsoen

De man met de vioolkist die de tram probeert te halen is terug. Het standbeeld siert al sinds 1982 het Tweede Marnixplantsoen, maar verdween in april onverwacht uit het straatbeeld.

Dor: Raounak Khaddari
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

"Het beeld was niet helemaal in ­orde," zegt Paul Schulten van Kunstwacht, die De Blauwe Vioolspeler restaureerde. In 2011 werd het al gerestaureerd, maar dat ging mis.

De gehaaste man van staal werd toen in een te stevige kleur blauw geverfd en in een statische houding teruggeplaatst. "Zo is het kunstwerk niet bedoeld door de kunstenaar," vertelt Annemarie de Wildt, conservator bij het Amsterdam Museum.

De Onbekende Kunstenaar
Hoe het wel moest, was lastig te achterhalen. Het beeldhouwwerk is name­lijk van De Onbekende Kunstenaar, ook bekend van het Boomzagertje in het Leidsebosje. De werken zijn aan de gemeente geschonken, op voorwaarde dat de identiteit van de maker onbekend blijft.

"Het is toch leuk als er ineens beelden in de openlucht van Amsterdam verschijnen?" zegt De Wildt. "Als je dat niet begrijpt, dan is de lol ervan af."

Volgens haar is het beeld een van de populairste in de stad. "Juist door het mysterie."

Na zeven jaar kon de man met de vioolkist eindelijk op de juiste manier worden gerestaureerd.

"Door toevallige ontmoetingen met de kunstenaar ben ik in staat geweest informatie door te geven," zegt de conservator.

Ze was de afgelopen maanden de spil tussen de gemeente, de kunstenaar en de restaurateurs. "Ik wist wat er moest gebeuren."

Er kwam laswerk aan te pas, de sokkel moest opnieuw gemaakt en de stand moest aangepast, boven op het gebruikelijke onderhoud.

Onderhoudsbeurt
Amsterdam geeft kunst in de openbare ruimte om de twee jaar een onderhoudsbeurt. Dat is nodig, legt Schulten van Kunstwacht uit: "Door regenwater gaat het op plekken onderaan vaak oxideren. Helemaal bij dit beeldhouwwerk. Het is van vrij dun plaatstaal, dat is kwetsbaar."

Nu staat het kunstwerk weer als nieuw op het plein en zoals bedoeld: een man, met een vioolkoffer, in de juiste RAL-kleur mét haast richting de tram, al is dat sinds de opening van de Noord/Zuidlijn niet meer lijn 10.

Daarmee is het nog niet klaar voor De Wildt. "Het zou goed zijn als Amsterdam een straatcurator zou krijgen die zich consequent bezighoudt met kunst in de openbare ruimte.

Dit was een mooi klusje, maar het valt niet echt binnen mijn functie," zegt de gelegenheidsstraatcurator. "Gelukkig is de kogel door de kerk: de gemeente gaat iemand aanstellen."

Of de zij het zelf wordt? "Ik ben vooral benieuwd hoe de gemeente de functie gaat invullen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden