Lijstje

Vijf memorabele 1 aprilgrappen van het Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal zaait traditiegetrouw op de eerste dag van april bij veel kinderen voor de buis verwarring. Door de jaren heen is hun repertoire met een aantal goeie grappen uitgebreid.

Het Parool
In 1985 kwam de regering met een speciaal aangiftebiljet voor kinderen Beeld Screenshot YouTube
In 1985 kwam de regering met een speciaal aangiftebiljet voor kinderenBeeld Screenshot YouTube

Wij zetten vijf gedenkwaardige 1 aprilgrappen op een rijtje.

Er komt belasting op zakgeld (1985)

Het item start - in een prachtig jaren 80 decor - met de mededeling dat veel volwassenen dit jaar hebben gestoeid met hun belastingaangifte. Tot nu toe hoefden kinderen zich daar geen zorgen over te maken, aldus de presentatrice. "Maar daar komt verandering in. De regering is vandaag met een belastingplan voor kinderen gekomen." Hoeveel de kinderen moeten betalen hangt samen met hoeveel zakgeld ze krijgen, legt parlementair verslaggever Gerard van der Wulp geduldig uit.

Mummie met kloppend hart ontdekt (1993)

In 1993 opent het Jeugdjournaal met het bericht dat het Rijks platgebeld wordt vanwege de opmerkelijke ontdekking van een vergeten mummie in de kelder van het museum. Maar daar blijft het niet bij: cardiologen hebben zijn hart weer aan het kloppen gebracht.

Balkenende gaat in Harry Potterfilm spelen (2003)

Voor veel kinderen klonk het nieuws dat minister-president Jan Peter Balkenende de rol van de vader van Harry Potter op zich zou nemen, weinig verrassend. De man lijkt immers bijzonder veel op de jonge tovenaar, toch?

Kinderen toegang tot Whatsapp geweigerd (2016)

De grap van het Jeugdjournaal van twee jaar geleden vertoont grote gelijkenis met de list uit 2005. Toen werd een nieuw besluit van de regering gebracht: MSN werd voor kinderen onder de 14 verboden. In 2016 moest kinderen met Whatsapp het ontgelden.

Tatoeages voor kinderen

Drie op de vier kinderen vindt een tattoo stoer, meldde het Jeugdjournaal in 2011. Na een spoedcursus van Henk Schiffmacher, geïnterviewd in zijn shop aan de Ceintuurbaan waar het een kakofonie is van ratelende tattoomachines, mogen de kinderen er eentje uitzoeken. "Het is een soort teken dat je hard bent," zegt een jongetje gedecideerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden