Plus

Vieze Fur: 'Goed dat we met musical hebben gewacht'

In december gaat Watskeburt?! - de musical, over rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig, in première. Ter promotie is een nummer opgenomen met Henk Poort. 'We bedenken zo'n liedje met zijn allen.'

Rajko Disseldorp
Zanger Henk Poort (r) en De Jeugd-rapper Vieze Fur aan het werk in de studio. Beeld Patrick van Emst
Zanger Henk Poort (r) en De Jeugd-rapper Vieze Fur aan het werk in de studio.Beeld Patrick van Emst

Als de Amsterdamse zanger en acteur Henk Poort (60) zich met een vrij droge en serieuze blik voorstelt als Ernst Daniël Smid, is direct duidelijk dat Poort perfect is gecast voor Watskeburt?! - de musical, dat zijn humor wel aansluit bij de mannen van De Jeugd. Hij speelt zelf in de musical AuSchurk, de boze boef die Bas Bron, de producer van de rapformatie, heeft gekidnapt.

Op een woensdagmiddag is Poort met Vieze Fur (33, echte naam Alfred Tratlehner) in IJland Studio om de speciaal voor de musical gemaakte single Pikante op te nemen. Een interview met Vieze Fur na afloop van de opnamen verloopt, zoals we gewend zijn van de rapgroep, in eerste instantie enigszins stroef.

'Dat soort dingen'
Op de vraag wat zijn bijdrage is aan de musical staart hij wat glazig voor zich uit en zegt dan op een trage manier: "Ideeën bedacht." Stilte. "Ideeën voor decor." Stilte. "Dingen opgenomen." Hij kijkt wat om zich heen, een nog langere stilte. "Ja, dat soort dingen."

Daarna vertelt hij gelukkig iets meer. Over het maken van de kostuums: "Er is echt een kostuumontwerper en dat sturen we een beetje bij, maar in principe doet hij alle kostuums. Hij is wel goed." Over het verhaal: "We hebben samen het verhaal geschreven, daar heb ik ook een deel aan meegeschreven." En over het nummer: "Dat hebben we met zijn allen gemaakt, met Bas Bron in de studio. We waren al bezig met een nieuw album, dus we waren veel in de studio."

Poppencoach
Naast de opname van de single zijn de repetities inmiddels ook in een verder gevorderd stadium. Dat moet ook wel, de première is op dinsdag 20 december. Jogchem Jalink (33), die zelf poppenspeler is van onder anderen Elmo in Sesamstraat, begeleidt voor de musical als poppencoach de acteurs.

Als klein jongetje zat hij al uren achter elkaar naar Sesamstraat en The Muppet Show te kijken. "Ik wist helemaal niet dat er mensen onder die poppen zaten. Toen ik daar achter kwam, dacht ik: als dit werk is, dan wil ik dit doen."

Jalink probeert als poppencoach de acteurs, die niet gewend zijn met poppen te spelen, het 'spiergeheugen' bij te brengen. "Zo'n pop moet volledig in je systeem gaan zitten. Als de pop droevig is, kun je de pop naar beneden laten kijken. Wanneer dat in je systeem zit, doe je automatisch het hoofd van de pop naar beneden in een droevige scène."

Moeilijk bekkie
De poppen van alle vier de leden van De Jeugd verschillen niet alleen van uiterlijk. Zo heeft Willie Wartaal 'een best beweegbare bek, maar een wat groot lijf' en heeft Bas Bron juist 'een soepeler lijf, maar een moeilijker bekkie.' "En Vieze Fur heeft een wat meer boze, halfverwarde blik. Daardoor kan die pop echt heel droog kijken."

De musical moet worden gedragen door de poppen. Het zijn de hoofdrolspelers, geen figuranten in een grote musical. Wat is volgens Jalink goed poppenspel? "Als je als bezoeker volledig met die pop meegaat en hem ziet als een volwaardig levend wezen. Iedereen weet natuurlijk wat voor een levenloos ding het is, maar als het je als poppenspeler lukt ervoor te zorgen dat de kijker dat vergeet, ben je heel goed."

Het idee voor Watskeburt?! - de musical ontstond tien jaar geleden al, toen de creatief producent afsprak met de rapgroep in De Balie. Of Vieze Fur daar nog iets van weet? Hij moet lachen. "Nee, daar kan ik me echt niets van herinneren, dat is tien jaar geleden." En dan serieuzer: "Dat het idee er was, weet ik wel nog, maar ik denk dat wij de musical in eerste instantie gewoon nog niet echt voor ons zagen. We hebben nu ook veel meer nummers dan toen, dat is heel tof."

"Ik denk dat het wel heel goed is dat we ermee hebben gewacht. We kunnen er nu wat meer betrokken bij zijn en we hebben meer kennis van hoe dingen werken. En het verhaal is heel tof geworden. Zo geniaal als het nu is, dat hadden we toen echt niet kunnen verzinnen."

Dit is de tweede aflevering van een vierdelige serie waarin het proces van Watskeburt?! - de musical tot aan de première (20/12) wordt gevolgd. Eerder verscheen Een musical, zonder De Jeugd [+].

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden