Vier kleine Amsterdamse boekwinkels in zwaar weer
Het mag dan Boekenweek zijn, voor veel kleine Amsterdamse boekwinkels is de laatste bladzijde omgeslagen. Opnieuw dreigen er vier te verdwijnen.
Mensen die hun handen willen leggen op bijzondere Italiaanse literatuur, moeten snel zijn. De enige Italiaanse boekwinkel van Nederland, Libreria Bonardi, sluit aanstaande vrijdag na bijna veertig jaar aan het Entropotdok zijn deuren.
Eigenaresse Marina Warners is heel duidelijk over de reden dat de zaak dicht moest. "We verkopen nauwelijks nog boeken. De mensen zijn toch minder gaan lezen." Alle boeken die vandaag en morgen nog verkocht worden, gaan met vijftig procent korting de deur uit.
Veranderende leescultuur
Boekhandel Godfried aan de Koninginneweg in Oud-Zuid is eigenlijk al dicht, maar opent dit weekend nog een laatste maal zijn deuren voor een totale leegverkoop. Een medewerker vertelt dat er geen sprake is van een faillissement, maar dat de eigenaar nog in gesprek is met de bank.
"De markt voor het goede boek heeft zijn langste tijd gehad," stelt de medewerker van Godfried. "Dat komt enerzijds door boekverkoop via internet, maar ook door een verandering van de leescultuur in Nederland. Tv-programma's en kranten bepalen welke boeken belangrijk zijn. Daardoor is de markt vercommercialiseerd. De behoefte aan het kwalitatief goede boek is verdwenen."
De boekhandel verkocht jarenlang voornamelijk kwalitatief goede Nederlandse en buitenlandse literatuur en filosofische boeken.
"Over ons smaakoordeel kun je natuurlijk steggelen. Maar de kleine winkels die het leven in Amsterdam zo mooi maken, verdwijnen allemaal." De boekwinkel is zaterdag van 10 tot 19 uur geopend, zondag van 12 tot 19 uur.
Geen nieuwe boeken
Twee andere boekwinkels gingen allebei vorige week failliet, maar het doek is voor hen (nog) niet gevallen. Boekhandel Vrolijk aan de Paleisstraat schrijft op zijn facebookpagina: "Hopelijk kunnen we binnenkort op een of andere manier verder."
De enige homoboekhandel van Amsterdam opende in 1984 in een kelder aan de Voetboogstraat en verhuisde in 1989 naar het huidige pand, waar het drie jaar geleden nog zijn dertigjarige bestaan vierde. De winkel blijft tot nader order nog wel open, maar er kunnen geen nieuwe boeken of dvd's meer besteld worden.
Eenheidsworst
Robert Premsela aan de Van Baerlestraat zit in hetzelfde schuitje. Er is sprake van een faillissement, maar bedrijfsleider Sander Smit kijkt naar een doorstart. Hij is niet positief over de tendens in de stad. "Het wordt allemaal een eenheidsworst. Overal waar een winkel sluit, komt een modezaak."
Het gaat snel met de verdwijnende boekhandels. Op 1 januari dit jaar sloot Boekhandel Schreurs & De Groot aan de Weteringschans. De omzet was onvoldoende en er was geen uitzicht op opvolging.
In oktober vorig jaar overleed de markante boekverkoper Ko van Leest. Daarmee sloot Boekhandel Ko van Leest ook. En in juni gingen ook de deuren van boekhandel Veenstra in de Utrechtsestraat dicht. De huur ging met een factor vier omhoog. Daar viel niet tegenop te verkopen.