Update

Vier Kalveren voor Nothing Personal

Rifka Lodeizen (links) en Martijn Lakemeier tonen vrijdag hun Gouden Kalveren voor beste actrice en acteur. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Rifka Lodeizen (links) en Martijn Lakemeier tonen vrijdag hun Gouden Kalveren voor beste actrice en acteur. Foto ANP/Marcel Antonisse

UTRECHT - Niet Oorlogswinter, de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen jaar, maar de kleine arthousefilm Nothing personal, van de in Polen geboren Urszula Antoniak, is de grote winnaar bij het Gouden Kalveren Gala geworden.

De film won de twee belangrijkste Kalveren: voor Beste lange speelfilm (voor producenten Reinier Selen en Edwin van Meurs) en voor Beste regie. Daarnaast won Nothing personal prijzen voor Beste camera (Daniël Bouquet) en Beste sounddesign (Jan Schermer).

Oorlogswinter had oorspronkelijk acht nominaties en won uiteindelijk drie Kalveren. De jonge acteur Martijn Lakemeijer (net zestien geworden) won het Kalf voor Beste acteur en Raymond Thiry (die de rol van vader en burgemeester in oorlogstijd speelt) won het Kalf voor Beste bijrol. Lakemeijer is de jongste acteur ooit, die bekroond is met een Kalf. Een derde Kalf voor Oorlogswinter ging naar het Productiondesign van Floris Vos.

Ook Kan door huid heen van Esther Rots won drie Kalveren. Het gehele team van de film won de Speciale Juryprijs, Rifka Lodeizen ontving het Kalf voor beste actrice, en regisseur Esther Rots ontving een Kalf voor beste montage.

Alex van Warmerdam won een Kalf voor het scenario van De laatste dagen van Emma Blank. Pleuni Touw ontving een Kalf voor Beste bijrol in Bride flight van Ben Sombogaart. De Nederlandse filmkritiek bekroonde Boris Ryzhy van Aliona van der Horst. Jan Musch en Tijs Tinbergen ontvingen voor Rotvos het Kalf voor Beste lange documentaire. Anvers van Martijn Maria Smits won het Kalf voor beste televisiefilm. Perquisite krijgt een Kalf voor Beste muziek bij Carmen van het Noorden. (HET PAROOL)

www.filmfestival.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden