PlusDansrecensie

Vier dansers die allemaal het liefst een alfaman zijn

Scène uit Alph van Donna  Chittick. Beeld Annelies Verhelst
Scène uit Alph van Donna Chittick.Beeld Annelies Verhelst

Vier mannen zetten vanaf de eerste minuut een sfeer van kameraadschap neer, ondersteund door de muziek met stevige bassen van DJ Lovesupreme. Ze dragen een losse outfit in grijstinten, elk met een in­dividueel ontwerp. Ze hangen wat rond, zoeken elkaar op, dansen relaxed en met een lach.

Korte solo’s en synchrone fragmenten wisselen elkaar af; de dynamiek tussen afwijken en je conformeren aan de groep. Chittick heeft oog voor variatie: de vier dansen beurtelings op een rij of verspreid door de ruimte, slow of op dubbel tempo, in een mix van hiphop en moderne moves.

Na een minuut of tien slaat de sfeer om, ingezet door muziek en licht. De mannen sissen op ge­agiteerde toon, de vuisten zijn gebald. Hoofden knikken staccato, schouders trekken ruggelings, handen strijken langs de mouw. Ineens staan ze voor ons, frontaal. Zijn ze boos op ons?

Dat wordt niet duidelijk. Als een van hen opnieuw solo gaat, geven de andere drie hem eerst nog de ruimte. Maar wanneer het ze te lang duurt, volgt een staredown, een eerste punch. Voorhoofden drukken tegen elkaar, een van de twee gaat neer.

De sfeer is dreigend: wat doen de anderen? Die volgen het voorbeeld; een viertal in de clinch, doorsneden met mooie freezes.

Aan het eind van Alph vormen de heren toch weer een broederlijke kring, de koppen bij elkaar, de armen om elkaars schouder. Maar de onrust blijft, want geen van hen wil buigen. Allemaal het liefst een alfaman.

Eerder maakte Chittick Together, een stuk voor vier vrouwen. In theater Bellevue worden de kwartetten gecombineerd. Daar dus acht zelf­verzekerde dansers op een avond. Sister- en brotherhood.

Alph

Door Donna Chittick/Backbone
Gezien 5/9, OBA (Fringe Festival)
Te zien 14/9 Bellevue, 23/9 Toneelschuur, 2/10 Afro Vibes festival

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden