Uit

Videokunst: de rassenrelaties in Amerika in beeld

Kunstenaar, filmmaker en cinematograaf Arthur Jafa Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Kunstenaar, filmmaker en cinematograaf Arthur JafaBeeld SOPA Images/LightRocket via Gett

#BlackLivesMatter ontstond in 2013 nadat George Zimmerman was vrijgesproken voor de dood van de Afro-Amerikaanse jongere Trayvon Martin. De eerste protesten en nationale bekendheid van de beweging in Amerika kwamen in 2014 toen Michael Brown werd doodgeschoten door politieagent Darren Wilson. Daarna kwamen Tamir Rice, Eric Garner, Freddie Gray en afgelopen maand George Floyd.

Racisme en de zwarte en witte identiteit in de Verenigde Staten worden al jaren ter discussie gesteld, onder anderen door de kunstenaar, filmmaker en cinematograaf Arthur Jafa. Al meer dan 30 jaar werkt hij aan een oeuvre met films, kunstwerken en happenings die de representatie van de zwarte identiteit ter discussie stellen. Tot en met 25 juni zijn twee van zijn kunstwerken te zien in De Balie: Love Is The Message, The Message Is Death en The White Album.

Jafa vindt een goed publiek gesprek daarbij belangrijk. Zondag vond dat gesprek plaats, geleid door Jörgen Tjon A Fong met artiesten als Charl Landvreugd, Iris Kensmil en Raul Balai. In Love Is The Message, The Message Is Death uit 2016, wordt in een video van zeven minuten de Afro-Amerikaanse identiteit onderzocht aan de hand van hedendaagse beelden: van foto’s van leiders van activistische bewegingen, helikopterbeelden van de ‘LA riots’ tot mensen die de dougie dansen.

The White Album uit 2018 is een nietsontziend portret van witte mensen in hedendaags Amerika. In een video van 30 minuten weeft Jafa internetgetuigenissen, muziekvideo’s en homevideo’s tot een audiovisueel verslag van rassenrelaties in de VS. Het is de eerste keer dat deze twee kunstwerken samen tentoongesteld worden en de eerste keer dat The White Album in Nederland te zien is.

Het gesprek is terug te kijken op debalie.nl/debalie-tv

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden