Verzetsmuseum Junior maakt Tweede Wereldoorlog tastbaar

Woensdag verricht premier Mark Rutte de opening van het Verzetsmuseum Junior, gebouwd in een voormalige garage achter het 'volwassen' Verzetsmuseum in de Plantage Kerklaan. Het is bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar. Een 'tijdmachine' brengt de bezoekers naar 1940.

Ronald Ockhuysen & Carolien Lindeman
Verzetsmuseum Jr. Het linkerkindje heet Nelia, het rechterkindje Titus. Beeld Merijn Soeters
Verzetsmuseum Jr. Het linkerkindje heet Nelia, het rechterkindje Titus.Beeld Merijn Soeters

Als een echte bende buitelen Anouar (12), Titus (12), Nelia (11) en Anne (11) over elkaar heen. Samen zijn zij de Verzetsbende. De vier zitten in de buurt op de Dr. E. Boekmanschool en helpen bij de opzet van het Verzetsmuseum Junior, dat woensdag wordt geopend. Het is gebouwd in een voormalige garage achter het al bestaande Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan en is bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar. Vanuit het oude museum brengt een 'tijdmachine' de bezoekers naar een dorpspleintje uit 1940 - dat nog wel heel nieuw ruikt.

Daaromheen staan de huizen van vier kinderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt: Eva, Jan, Nelly en Henk. Met hen moeten kinderen zich kunnen identificeren, waardoor ze de oorlog beter begrijpen.

De Verzetsbende brengt bijna alle vrije woensdagmiddagen op het pleintje door. Titus loopt door Henks huis alsof het van hem zelf is. Hij stopt bij een beeldscherm in de keuken. 'Henk moest op zijn velgen fietsen om eten te vinden tijdens de Hongerwinter, dat is straks te zien op dit schermpje. Ik zag dat de animator banden om de fiets had gemaakt. Dat heeft hij veranderd.'

Dit is wat de bende doet. Ze testen het museum uit. 'Pas als kinderen bezig zijn, merk je wat beter kan,' aldus hoofd educatie Gerard Mensink (56). Titus: 'Ja, je kunt veel van ons leren.'

Ieder adopteerden de bendeleden ook één van de oorlogskinderen. Zo kunnen ze tijdens de opening premier Mark Rutte rondleiden in het huis van hun oorlogskind.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden