Verzameling fotograaf Koster geeft beeld oude Amsterdamse kunstwereld

Veilinghuis 'Adams' veilt ruim tweehonderd foto's, verzameld door en deels gemaakt door fotograaf Nico Koster. Beroemde kunstenaars zijn vaak het onderwerp.

Ton Damen
Een minder bekende foto van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Beeld Cor Jaring
Een minder bekende foto van John Lennon en Yoko Ono in het HiltonBeeld Cor Jaring

Van de Bed-Inactie van John Lennon en Yoko Ono in 1969 in het Hilton Amsterdam zijn vele foto's bekend, maar niet deze. Het is één van de foto's die worden geveild van de verzameling van Nico Koster (1940). 250 foto's komen onder de hamer van deze fotograaf en kunsthandelaar en van zijn collega's.

'Je denkt al snel dat het gaat om zigeuners,' zegt Piet van Winden, directeur van veilinghuis Adams, bij de foto van Lennon en Ono. 'Maar dit is het beroemde resistentieorkest van Provo met Hub Mathijsen, violist, Theo Kley, kunstenaar en de kunstenaar-tandarts Max Reneman, aan het bed van John en Yoko. De foto is gemaakt door Cor Jaring, de 'embedded' fotograaf van Provo.'

Adams veilt de collectie online, op 22 september. Het aanbod is vorige week op de website (kosterveiling.nl) gezet. Het gaat om een persoonlijke verzameling van Koster inclusief eigen foto's die een beeld geven van de Amsterdamse kunstwereld uit zijn tijd. Winden: 'Allemaal vintage, foto's zoals ze door Koster of andere fotografen zelf zijn afgedrukt.'

Collectie
Koster is, zoals in het wereldje niet ongebruikelijk was, negatieven kwijtgeraakt - een deel werd teruggevonden - wat de stukken zeldzamer maakt. Koster fotografeerde vaak bevriende kunstenaars: Aat Veldhoen, Anton Heyboer, Willem de Kooning, Corneille, Constant, Rob Scholte. Eén van de bekendste foto's in dit genre is een plaat van Karel Appel die op het punt staat een klodder verf die op zijn kwast ligt tegen een doek aan te gooien.

Veel foto's komen van Paul Blanca, over wie de New Yorkse fotograaf Robert Mapplethorpe zei: 'Paul Blanca is mijn enige concurrent.' Tot de collectie behoort een fotoserie die zo uit de jaren zeventig zou kunnen komen, maar dateert uit 2008, waarin een heroïneverslaafde model staat. Blanca volgt het proces vanaf het moment waarop zij de naald in het lichaam steekt tot de fase waarin ze naakt is, geheel buiten zichzelf treedt, en zichzelf bevredigt.

Een ander opmerkelijk exemplaar is een foto van Gerrit Rietveld en Truus Schröder-Schräder, die in het Rietveld-Schröderhuis aan tafel zitten. De foto van Ad Windig is veelzeggend - Rietveld verliet destijds zijn eigen vrouw voor Schröder. Ook dat is tekenend voor de generatie.
De foto's kwamen bij Koster zo uit zijn lades glijden. Soms wist hij zelf niet meer wie de fotograaf was.

Kijkdag: zaterdag 20 september, Herengracht 458. www.kosterveiling.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden