Verzamelaars klagen Keith Haring Stichting aan

Een groep kunstverzamelaars heeft de Keith Haring Stichting aangeklaagd omdat zij zo'n 80 werken van de kunstenaar als 'vals' heeft bestempeld. De verzamelaars eisen een financiële tegemoetkoming van 40 miljoen dollar (zo'n 30 miljoen euro).

Redactie
Een schilderij van Keith Haring op een tentoonstelling over moderne kunst in Madrid. Beeld epa
Een schilderij van Keith Haring op een tentoonstelling over moderne kunst in Madrid.Beeld epa

Volgens de verzamelaars zijn de kunstwerken wel degelijk originele werken van de in 1990 overleden Amerikaan Keith Haring. Ze beweren dat ze de schilderijen van vrienden van Haring hebben gekocht, onder wie een New Yorkse disc jockey.

De stichting betwist de authenciteit van de werken al sinds 2007 en weigert om op die beslissing terug te komen, ondanks aanvullend bewijs van de eigenaren. Vertegenwoordigers van de stichting wilden geen commentaar geven op de rechtszaak.

Originele schilderijen van Haring hebben tegenwoordig een waarde van tussen de 500.000 en 1 miljoen dollar. Maar zolang de stichting ze niet certificeert zijn ze onverkoopbaar.

Volgens de verzamelaars die de rechtszaak hebben aangespannen is de stichting erbij gebaat het aantal gecertificeerde werken van Haring bewust laag te houden, zodat de waarde van de schilderijen stijgt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden