Plus

Vers talent in zeecontainers Over het IJ

Het Over het IJ Festival bestaat 25 jaar. Theatermakers die ooit bij het festival zijn begonnen, hebben dit jaar jonge talenten begeleid. Dit zijn drie van die koppels.

Sheralynn Adriaansz en Caspar Nieuwenhuis Beeld Daniel Cohen
Sheralynn Adriaansz en Caspar NieuwenhuisBeeld Daniel Cohen

Sheralynn Adriaansz (27) begon tijdens haar studie culturele en maatschappelijke vorming te acteren bij Degasten en het Bijlmer Parktheater, maar richtte zich al snel op het maken. "Ik was zo'n speler die gevraagd werd mee te denken," zegt Adriaansz. "Op een bepaald moment dacht ik: ik wil zelf maken, omdat ik een eigen verhaal kan vertellen en een eigen stem heb." Ze sloot zich aan bij De Factory, de vooropleiding voor theatermakers van Likeminds.

Caspar Nieuwenhuis (40) is artistiek directeur van Likeminds, dat al ruim acht jaar veel samenwerkt met het Over het IJ Festival: "We helpen jonge makers de verhalen die ze in zich hebben om te zetten tot theater. De makers zijn in deze wereld gegrondvest en gebruiken dat als inspiratiebron en speelplaats: we maken veel locatietheater."

Likeminds wil meer artistieke diversiteit. Nieuwenhuis: "Het veld is vrij wit en eurocentrisch. Niet alleen de makers, ook het publiek. Als dat zo blijft, kan het bewustzijn niet groeien. Ik kan niet zeggen hoe het voelt om een andere huidskleur te hebben. Dus ik geef anderen het podium om dat te doen, omdat ik het belangrijk vind dat verhaal te vertellen."

In haar voorstelling onderzoekt Adriaansz de Afrikaanse traditie van storytelling zowel inhoudelijk als in vorm. "Mijn roots liggen in Tanzania. De oude mythes, de manier van verhalen vertellen van daar heb ik onderzocht, in combinatie met iets nieuws: videoprojectie."

Na het Over het IJ Festival wil Adriaansz zich blijven ontwikkelen als maker: "Het lijkt me tof om verhalen te vertellen die nog niet verteld worden, zodat het theater meer een afspiegeling kan worden van de samenleving," zegt ze. "Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan inspireren."

Anna Verkouteren Jansen en Lotte Bos (rechts) Beeld Daniel Cohen
Anna Verkouteren Jansen en Lotte Bos (rechts)Beeld Daniel Cohen

'Ideaal als je je fantasieën tastbaar mag maken'

Anna Verkouteren Jansen (25) is vorige week afgestudeerd van de regieopleiding in Maastricht. Nog volop bezig met de laatste loodjes van haar opleiding, diende ze bij Annechien de Vocht en Lotte Bos van theatergroep Younggangsters een idee in voor een zeecontainervoorstelling.

Lotte Bos (32): "Annechien en ik zaten ook nog op de regieopleiding toen het Over het IJ Festival jonge makers vroeg: wie wil iets maken voor het zeecontainerprogramma?" Bos en De Vocht dienden een plan in, werden geselecteerd en beleefden dankzij het festival een vliegende start. "Hier ontdekten we hoe leuk locatietheater is. En we mochten vaker terugkomen: het is voor ons echt een leuke opstap geweest."

Toen Younggangsters een maker mochten aandragen voor het zeecontainerprogramma, gingen ze kijken op de plek waar ze vandaan komen: de regieopleiding in Maastricht. In Anna's concept vonden ze wat ze zochten. "Je gaat toch lezen wat je leuk vindt, Anna's concept zat vol humor, avontuur en beeldtaal." Verkouteren Jansen: "Ik heb een bewegingsvoorstelling gemaakt, zonder tekst. Het is een beetje een trip, een visueel reisje van een kwartier over een oude, eenzame vrouw, bij wie de gekte het overneemt."

In 2018 begint Verkouteren Jansen met een talentontwikkelingstraject bij Frascati - wat ze daarna wil doen weet ze nog niet. "Het is ideaal als je als maker al je leuke fantasieën tastbaar mag maken. Als ik dat mag blijven doen, ben ik blij."

Sarah Blok en Rik van den Bos Beeld Daniel Cohen
Sarah Blok en Rik van den BosBeeld Daniel Cohen

'Ze is de perfecte maker om hier een kans te geven'

Sarah Blok (25) studeerde in 2015 af aan de schrijfopleiding aan de HKU. Begeleid door theatergroep Berg&Bos maakte ze een containervoorstelling over een meisje dat hardop nadenkt over de houdgreep waarin ze verkeert: "Het is een monoloog over de wil een spectaculair leven te hebben, tegenover de grote lulligheid van alles." Maya Mertens speelt en schrijft de muziek.

Rik van den Bos (35) is de schrijver van het duo Berg&Bos. Hij werkt met acteur Maurits van den Berg. "We herkenden bij elkaar eenzelfde manier van naar de wereld kijken. Via persoonlijke verhalen naar grote thema's, via humor naar een onafwendbaar statement." Het duo begon met voorstellingen maken op Oerol en het Over het IJ Festival: "Dit festival is voor ons belangrijk. Hier vonden we een speelplek om onze verhalen te vertellen."

Blok en Van den Bos kwamen elkaar tegen op de schrijfopleiding. "Sarah heeft een heel rijke schrijfstijl. Ze gaat een verbinding aan met grote thema's, maar ziet ook de struggles van mensen met zichzelf. Personages proberen en mislukken, maar geven niet op. Dat werkt grappig, herkenbaar en dramatisch. Zij is de perfecte theatermaker om de kans te geven die wij zelf op het Over het IJ Festival hebben gehad."

Zo geschiedde: Blok schrijft en regisseert, met hier en daar advies van Van den Bos. Hoe wil Blok hierna verder? "Ik wil alles worden. Ik ben nu meer aan het maken en dat is voor mij een logische stap. Alleen schrijver heb ik me nooit gevoeld - dat voelt een beetje als de helft van het werk."

25 jaar Over het IJ

Vrijdag begint het Over het IJ Festival. Tien dagen lang, tot en met 23 juli, brengen jonge makers - vers theatertalent - avontuurlijk ­locatietheater rondom het festivalhart op de NDSM-werf en op andere bijzondere locaties in de stad.

Dit jaar bestaat het Over het IJ Festival 25 jaar. Reden voor feest: met een speciaal zeecontainerprogramma viert het festival de hoogtepunten uit het verleden en het theater­talent van de toekomst. Tien gevestigde makers die ooit bij het Over het IJ Festival zijn begonnen, zijn gevraagd nieuw talent aan te dragen en te begeleiden bij het maken van een containervoorstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden